Cariile la copii. Cei-i de făcut?

515
cariileStudii de specialitate în stomatologie atrag atenţia asupra faptului că netratarea la timp a cariilor copiilor poate avea repercusiuni grave prin dispersarea infecţiei în sânge. Astfel, copii care nu beneficiază de un tratament al cariilor pot suferi afecţiuni ale rinichilor şi articulaţiilor, infecţii ale căilor respiratorii şi chiar afecţiuni cardiovasculare. Amânarea tratării dinţilor de lapte pe motivul că vor fi înlocuiţi de către dinţii definitivi este complet greşită.

Netratarea dinţilor de lapte afectează apariţia, dezvoltarea, formarea structurală dar şi poziţionarea pe arcadă a dinţilor definitivi, ştiut fiind ca mugurii dinţilor definitivi se formează încă din perioada intrauterină. Dinţii de lapte au o structură complet diferită de dinţii definitivi. Ţesutul dentar al copilului nu este atât de dur şi rezistent comparativ cu cel al adultului, caria la copii putând evolua foarte repede atât la suprafaţă cât şi în profunzime (în câteva luni, respectiv câţiva ani la adulţi).
Cu toate că amânarea tratării cariilor dentare la copii este practicată de un număr mare de medici stomatologi, această metodă nu este în favoarea celor mici. Important de ştiut este faptul că durerea în cazul cariilor la copii apare de obicei când este deja prea târziu, amânarea tratării putând avea urmări grave asupra sănătăţii lor. Cariile evoluează rapid la suprafaţa dintelui dar şi în profunzime producând infecţii. În unele cazuri se poate ajunge la o valoare prea mare a ASLO, (dovada unei infecţii streptococice) care poate duce la afecţiuni cardiace, sau la boli care necesită tratament prin dializă.
Părinţii trebuie să aibă în vedere problema cariilor la copii mai ales că aceasta este larg răspândită în ţara noastră. Conform studiilor efectuate de către profesori ai Universităţii de Medicină Dentara din Michigan, în anul 2004, prevalenţa cariilor dentare în rândul copiilor în varstă de 12 ani era de 1,0% în Austria, 1,2% în Franţa, 2,8% în România şi 4,4% în Bulgaria. Acelaşi studiu releva faptul ca 15% dintre copiii americani cu vârsta de un an prezintă carii. Acest fenomen este cunoscut şi sub denumirea de „carie de biberon” şi afectează până la 32% dintre bebeluşii din ţara noastră.
„Importanta tratării cariilor în cazul copiilor este deseori subestimată. Incidenţa cariilor în rândul copiilor este foarte mare: 17% dintre copiii cu vârste între doi şi patru ani au avut deja carii, iar 52% dintre copiii cu vârste de până la opt ani au avut experienţe carioase. Deja la vârsta de şase-şapte ani 80-90% din copii pot avea dinţi cariaţi, de aceea intervenţia asupra cariilor nu trebuie amânată”, spun specialiştii.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here