Căpşunile, sănătate din plin

436

capsuniAceste minunate fructe sunt cunoscute din preistorie, proprietăţile lor curative fiind apreciate de la începutul secolului 11 când pe vremea aceea se preparau din ele licori diuretice şi astringente.

De asemenea, scriitorul francez Fontenelle, care a trăit 100 de ani, a explicat cauzele care au dus la longevitatea sa mai puţin obişnuită, una dintre ele fiind consumul masiv de căpşuni. Mai târziu, marele botanist Linee a scăpat de gută consumând atât dimineaţa cât şi seara căpşuni. Toate acestea se datorează conţinutului bogat în albumine, fier, fosfor, siliciu, iod, vitamine de grup B, vitamina C şi levuloză, un glucid natural care le este permis şi bolnavilor de diabet.

Fiind o excelentă sursă de energie naturală şi fiind şi depurative se recomandă ca aperitiv şi mai puţin cu zahăr sau frişcă cum de obicei ne plac. Consumul lor nu are limite, se pot consuma între 250-500 de grame pe zi.

Au o acţiune pozitivă şi în cazul ficatului şi vezicii biliare, graţie conţinutului bogat în acid salicilic.

Sărurile alcaline conţinute de căpşuni vindecă persoanele care au gută.

Pentru a depăşi starea de convalescenţă şi a preveni anemia se recomandă consumarea din abundenţă a căpşunilor, eventual în combinaţie cu iaurt, smântână sau miere.

În gastroenterite cronice se recomandă o cură de o lună cu căpşuni.

capsuni2Sunt indicate şi în cazul tumorilor benigne şi maligne, având în compoziţie fier, magneziu, potasiu, sodiu şi vitamina C, alături de siliciu, oligoelement care scade în cazul acestor afecţiuni.

Cura cu căpşuni proaspete, câte 1,5 kg pe zi, timp de o săptămână sau chiar două în boli ale rinichilor, constipaţie cronică, litiază renală şi hepatică, reumatism articular, gută, tuberculoză, varice, ateroscleroză.

În oxiurază se consumă dimineaţa până la prânz un kilogram de căpşuni, dar fără a mai mânca şi altceva. Acest tratament pentru a da rezultate maxime se va asocia cu un tratament cu pelin, vetrice, cimbru.

În intoxicaţii provocate de alcool sau tabagice se bea zilnic câte un litru de suc de căpşuni, obţinut la storcător.

Persoanele care nu pot consuma sucul de căpşuni simplu îl pot combina cu miere de albine, iar în acest caz efectele vor fi mai bune, ca de altfel şi gustul. Tratamentul se va administra timp de două săptămâni având rol de regenerare, reîntinerire a organismului şi antitoxic.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here