Caporalul Lixandru, comemorat de Ziua Independenţei de Stat a României (VIDEO)

401

_MG_5592Cu ocazia Zilei Europei, Zilei Independenţei de Stat a României şi Zilei Victoriei împotriva fascismului, Prefectura judeţului Gorj, alături de Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu au organizat ieri, în Piaţa Prefecturii, o serie de manifestări.

Pentru a marca cum se cuvine Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Victoriei Naţiunilor Unite, Primăria şi Consiliul Judeţean, au organizat o serie de manifestări, ieri, în Piaţa Prefecturii, începând cu ora 10:00. Ceremonia a început cu muzică de promenadă cu fanfara “Armonia”, iar apoi s-a ţinut semnalul de trompete, cu care au întâmpinat persoanele oficiale şi care au prezentat onorul. Evenimentul a continuat cu intonarea Imnului de Stat al României şi al Imnului Uniunii Europene. Discursurile oficialităţilor gorjene au fost începute de prefectul de Gorj, Liviu Andrei, urmat de Florin Cârciumaru, primarul Târgu-Jiului, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu şi de colonelul Walter Loga de la Garnizoana Târgu-Jiu. Data de 9 Mai a devenit o dată fundamentală în istoria României şi în istoria lumii întregi. La 9 Mai 1877, s-a declarat independenţa de stat a României, s-a semnat sfârşitul celui de-al doilea război mondial, iar Consiliul Europei a ales această zi ca Zi a Europei.

{youtube}WjF4N1dmFJQ{/youtube}

Moment de reculegere pentru caporalul Lixandru

_MG_5584În alocuţiunile lor, oficialităţile gorjene nu au uitat să vorbească şi despre eroul Gorjului, şi anume caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, rovinăreanul de 30 de ani căzut la datorie în Afganistan, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostradă. La cererea preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, toţi participanţii au ţinut un moment de reculegere în memoria lui Lixandru, eroul României. Şi prefectul de Gorj, Liviu Andrei, a ţinut un discurs, în care a precizat importanţa acestei zilei pentru Gorj şi pentru România. “Sărbătorim astăzi pentru a cincea oară consecutiv Ziua Europei, ca cetăţeni europeni şi mă bucur să constat faptul că această calitate începe să fie însuşită în mod natural de către toţi gorjenii. Data de 9 Mai este pentru toţi europenii o zi de bucurie, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care facem parte. Ziua Europei înseamnă ziua unei Europe Unite, care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate. Integrarea noastră în Europa, un spaţiu căruia aparţinem de mult timp, din toate punctele de vedere, a fost posibilă abia la 1 Ianuarie 2007. Împreună cu ceilalţi cetăţeni ai Europei de naţionalităţi diferite, celebrăm astăzi o uniune care ne aproprie prin valori comune. Astăzi suntem deopotrivă români şi europeni. Astăzi aducem recunoştinţă eroilor neamului care în ziua de 9 Mai 1897, au scris cu patriotismul lor, istoria noastră, proclamând independenţa de stat a României”, a declarat prefectul de Gorj.

Şi primarul municipiului a vorbit despre ceea ce înseamnă data de 9 Mai pentru noi toţi „9 Mai este o zi cu triplă semnificaţie, Ziua IMG_5628Europei, Zilei Independenţei de Stat a României şi Ziua Victoriei împotriva fascismului. Dacă Ziua Europei este o sărbătoare legată mai mult de aspiraţiile noastre, celelalte două evenimente pe care le aniversăm astăzi, poartă amprenta participării nemijlocite a poporului român la făurirea lor. Ziua Independenţei de Stat a României este unul dintre reperele luminoase ale istoriei naţionale ale României. Cei care s-au sacrificat pe câmpurile de luptă pentru independenţa de stat, merită recunoştinţa veşnică a urmaşilor lor. La 9 Mai 1877, s-a declarat independenţa de stat a României faţă de imperiul otoman. Astfel, România a devenit primul stat independent din Europa de Est”, a spus Florin Cârciumaru. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, nu a uitat să vorbească şi despre gorjeanul căzut la datorie, caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru şi a cerut participanţilor un moment de reculegere: „În fiecare an, în Ziua de 9 mai aducem un omagiu românilor căzuţi pe câmpurile de luptă, în Războiul de Independenţă, în 1877. Şi Gorjul încă mai naşte eroi. Numele lui Constantin-Laurenţiu Lixandru se alătură, începând cu data de 5 Mai 2011, miilor de nume săpate în marmura monumentelor ridicate în fiecare vatră de stat, în amintirea fiilor acestor locuri, acoperiţi de glorie pe câmpurile de luptă”. Evenimentul s-a încheiat cu depunerile de coroane la monumentele eroilor şi cu defilarea Gărzii de Onoare.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here