Capcană pentru PET-uri pe Jiu

3071

Patru dispozitive pentru colectarea deşeurilor vor fi instalate până la finalul acestui an pe râurile Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş, după ce un prototip a fost deja montat pe râul Dâmboviţa, în apropiere de Târgovişte.
„În râurile noastre se găsesc foarte multe deşeuri, foarte multe ambalaje. Orice mesaj prin care încercăm să atragem atenţia asupra importanţei colectării separate şi a unui comportament responsabil faţă de mediu în rândul cetăţenilor va produce efecte pozitive”, a spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna.
Iniţiativa aparţine brandului de apă minerală Dorna şi are în vedere şi alte acţiuni de curăţare, astfel încât, în viitor, apele care se varsă în Dunăre şi în Marea Neagră să fie mai curate.
Dispozitivul de colectare a deşeurilor de tip Litter Trap este fabricat din plastic reciclat, nu necesită alte resurse şi nu afectează flora şi fauna subacvatică.
Dispozitivele plutitoare sunt concepute de o organizaţie non-profit Rivers din Olanda, fiind gândite să extragă deşeurile din apă într-un mod pasiv: nu necesită energie sau intervenţie umană pentru funcţionare, ci se bazează exclusiv pe vânt şi pe curenţii din apă, care împing deşeurile în interiorul dispozitivelor.
Sistemele plutitoare sunt capabile să capteze gunoiul de la suprafaţa apei până la adâncimea de un metru sub apă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here