Temperaturile extreme, mai mult decât o simplă neplăcere, pot deveni o problemă serioasă pentru sănătatea şi starea noastră de spirit. De la o simplă deshidratare după o expunere la soare şi până la insolaţii, agravare a problemelor respiratorii sau afecţiuni ale pielii, canicula poate avea efecte grave asupra sănătăţii oamenilor. Tocmai de aceea, în această perioadă, medicii şi specialiştii în sănătate publică repetă recomandările de care populaţia ar trebui să ţină cont pentru a evita îmbolnăvirea.
Medicii subliniază că menţinerea nivelului optim de hidratare este esenţial în zilele de caniculă, mai ales în cazul copiilor şi al vârstnicilor. Pe lângă apă este bine să consumăm şi alimente care ajută la hidratarea corpului precum fructe, legume sau salate. „Alimentaţia este şi ea esenţială în zilele caniculare, dar în această perioadă este bine să consumăm alimente uşoare, evitându-le pe cât posibil pe cele bogate în grăsimi sau foarte sărate”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Atunci când temperaturile ating pragul caniculei, sistemul de termoreglare al corpului se pune în mişcare pentru a înlătura surplusul de căldură. Medicii spun că acest lucru provoacă o disfuncţie a sistemului nervos central, care se manifestă prin producerea de cârcei, din cauza lipsei de apă şi săruri, epuizare, colaps circulator, crampe musculare şi pierderea cunoştinţei. Persoanele cu cel mai mare risc sunt copiii şi vârstnicii.
Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice
Pentru persoanele vârstnice se va urmări crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi; alimentaţia va fi predominant din legume şi fructe proaspete; se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei. Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale, precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 –4 duşuri pe zi.
Canicula favorizează alergiile
O altă problemă a expunerii la soare sunt alergiile. Există produse cosmetice care favorizează apariţia de alergii prin expunerea la radiaţiile solare. De asemenea, şi alimentele care sunt consumate în afara casei pot fi la fel de nocive. La acestea se adaugă înţepăturile de insecte care vara se înmulţesc. Băile prelungite la piscină în apă cu clor pot, de asemenea, accentua dermatitele. Apa sărată contribuie, în schimb, la dispariţia lor. Căldura şi atmosfera foarte uscată favorizează apariţia problemelor respiratorii, intensificând simptomele la pacienţii care suferă deja de astfel de afecţiuni.
Plimbările la orele prânzului trebuie evitate
Razele soarelui sunt periculoase în mod deosebit în jurul prânzului. Din acest motiv, se recomandă evitarea plimbărilor în intervalul orar 11.00-17.00, iar dacă cetăţenii sunt nevoiţi să iasă din casă la aceste ore, ei trebui să-şi ia o serie de măsuri de protecţie. „Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, precizează Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea