Cancerul de col uterin, o boală necruţătoare

438
analize cancerDa, este o boală care ne înspăimântă. Dar există şi o parte bună, aceea că afecţiunea poate fi ţinută la distanţă sau chiar tratată. Ne trezim in fiecare dimineaţă şi sperăm că ziua care începe va fi mai bună decât cea de ieri. Plecăm cu o oarecare satisfacţie la serviciu, ne bucurăm atunci când mergem la cumpărături, de răsfăţul iubitului, de conversaţiile cu părinţii noştri, de întâlnirile cu prietenele, într-un cuvânt, ne simţim fericite fiindcă trăim.

Nu ne gândim niciodată că poate, în corpul nostru, ceva ar putea să distrugă ce avem mai de preţ: sănătatea. O cauză ar fi infecţia genitală cu virusul HPV, care este una dintre bolile cu transmitere sexuală cele mai răspândite, şi poate cel mai mare duşman al organismului nostru.
Toţi ştim câte ceva despre acest virus şi mai ales că este răspunzător de cancerul de col uterin.
Simptomele cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin, respectiv cel de sân, reprezintă una dintre cele mai de temut boli întâlnită la femeia zilelor noastre, făcând numeroase victime în rândul acestora, după tumorile maligne de sân şi cele de plămân.
Este şi mai periculos deoarece simptomele apar de cele mai multe ori foarte târziu, prin sângerări în timpul sau după un contact sexual, în urma unor secreţii vaginale de culoare albicioasă, redusă cantitativ, nemirositoare, cu urme de sânge.
Mai pot să apară simptome, precum constipaţia, dureri pelviene sau sânge în urină.
Factori premergători cancerului
În afară de HPV, care este fără îndoială răspunzător de această boală, mai există şi alţi factori care grăbesc dezvoltarea cancerului: scăderea rezistenţei organismului, numărul mare de 5 sarcini şi de avorturi precedente, precum şi folosirea îndelungată, peste 5 ani a anticoncepţionalelor orale care conţin progesteron.
Printre infecţiile cu transmitere sexuală se mai numără: virusul herpesului genital, cu trichomonas sau gonoreea, care împreună cu virusul HPV, stimulează evoluţia cancerului.
Un rol nociv în acest sens îl are şi fumatul care favorizează apariţia cancerului şi scăderea imunităţii organismului. De asemenea, sarcina grăbeşte dezvoltarea tumorii maligne.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here