Campania „(Re)întoarcerea la lectură”: C.N.E.T., alături de Proiectul educaţional umanitar „Din Inimă la Inimă”

379

DSC05502Elevii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” se vor alătura în această săptămână, prin intermediul Campaniei C.N.E.T. „(Re)întoarcerea la lectură”, Proiectului educaţional umanitar „Din Inimă la Inimă”, susţinut de Magic Fm şi promovat în Târgu-Jiu de Diana Tuvene, pentru a dărui copiilor din Centrul de plasament o bibliotecă.

Ajunşi în cea de-a noua săptămână a campaniei de conştientizare a rolului şi locului pe care lectura ar trebui să îl ocupe în viaţa tinerilor, dar nu numai, elevii de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” vor dona cărţi în cadrul Proiectului educaţional umanitar „Din Inimă la Inimă”. „Elevii noştri vor dona cărţi pe care la sfârşitul acestei săptămâni le vom trimite la standul deschis în Complexul Parâng, la etajul 1, acolo unde toţi cei care doresc să doneze cărţi de lectură pentru copii o pot face până la sfârşitul lunii martie. Acest proiect este o iniţiativă salutară, la care şi alte licee sau şcoli din oraş s-ar putea alătura”, ne-a declarat doamna bibliotecar Gabriela Bobei. Promovat sub motto-ul „Învaţă-l pe copilul tău să fie fericit dăruind!”, Proiectul educaţional umanitar „Din Inimă la Inimă”, este o acţiune prin care copiii din Centrul de plasament vor putea avea propria lor bibliotecă, DSC05088achiar de Ziua Internaţională a Cărţii pentru copii şi tineret. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a hotărât ca ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen, 2 aprilie, să fie marcată ca Zi Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret. Sărbătorirea acestei zile este un omagiu adus marelui scriitor danez, cunoscut în întreaga lume pentru opera literară dedicată copiilor, dar şi o încercare în plus de a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărţilor. Alături de elevii de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” care vor dona cărţi din propria lor bibliotecă, acestui demers se alătură şi autorii de carte Gheorghe Nichifor, Zenovie Cîrlugea, Andreu Popete-Pătraşcu, Mihai Vîlceanu, dar şi mai tinerele Andreea Denisa Vlădulescu, Oana Florea şi Diana Bîzoc, care vor oferi propriile cărţi copiilor şi tinerilor din Centrul de plasament, în cadrul Proiectul educaţional umanitar „Din Inimă la Inimă”. Prof. dr. Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” ne-a declarat că: „Acest proiect educaţional umanitar, la care s-a alăturat şi liceul nostru, reprezintă o necesară oportunitate pentru copiii instituţionalizaţi să pătrundă în lumea cărţilor şi a lecturii, să le faciliteze acestora accesul la educaţie şi cultură. Biblioteca ar putea fi folosită şi pentru efectuarea temelor, dar şi ca spaţiu de recreere.”

Biblioteca – un spaţiu destinat lecturii

Mircea Eliade scria: „Cetim ca să trecem examene (deci lectura studiu), ca să omorâm timpul (deci lectura de plăcere) sau cetim din profesiune (deci lectura informativă). Lectura ar putea fi un mijloc de alimentare spirituală continuă, nu numai un instrument de informaţie sau de contemplaţie.” În Campania C.N.E.T. „(Re)întoarcerea la lectură”, o implicare activă are şi doamna bibliotecară Gabriela Bobei de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”. Aceasta ne mărturisea că: „Din fericire, elevii noştri citesc. Lectura nu este pentru ei neapărat o obligaţie. De la cărţi tematice de literatură, istorie, geografie, chiar fizică şi chimie, la cărţi beletristice (romane, nuvele, cărţi de poezii), tinerii vin şi împrumută sau citesc la sala de lectură. Biblioteca este un spaţiu în sine destinat lecturii. Permanent încercăm să-i atragem pe elevii de la liceul nostru, organizând expoziţii de carte, ateliere şi alte activităţi specifice bibliotecii. Ar mai fi de spus în legătură cu desfăşurarea Campaniei „(Re)întoarcerea la lectură” la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, că încă din luna ianuarie când a debutat această campanie, s-a remarcat o creştere a numărului de cărţi împrumutate.”

Minodora Sucea, Andrei Popete-Pătraşcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here