Campania de control a fermierilor gorjeni a demarat! Controlul prin monitorizare, instituit!

835

Agenția de plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat campania de control a cererilor de plată depuse de fermieri în acest an. Ca și noutate în materie de controale, Agenția a dispus completarea metodelor de verificare deja existente cu o nouă abordare, și anume controlul prin monitorizare.

Controlul prin monitorizare este o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă, astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat. ,,Pentru fiecare parcelă agricolă rezultatele controlului prin monitorizare vor fi evaluate într-un sistem de tip semafor care generează informațiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri, astfel: Verde (Green) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind conformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate; Galben (Yellow) = parcelă evaluată dar pentru care nu există dovezi suficiente pentru a confirma sau respinge schema/măsura de sprijin declarată; Roșu (Red) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind neconformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate. Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului și sunt evaluate cu culoarea roșie vor face obiectul unei acțiunii de follow-up – de clarificare cu fermierul a neconformităților rezultate în urma procesului de monitorizare”, a anunțat conducerea APIA.

Controalele clasice, în paralel până în octombrie
La fel ca în fiecare an, APIA efectuează și controale clasice pe teren la fermierii selectați în eșantionul de control până în luna octombrie. Acestea presupun verificarea măsurilor specifice/ condițiilor minime/ angajamentelor și/sau a standardelor de condiționalitate și eco-condiționalitate. Verificarea anumitor cerințe sau condiții specifice sunt delegate de APIA unor instituții cu atribuții în domeniul respectiv. Mai precis, Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) efectuează verificările privind cerințele legale în materie de gestionare privind utilizarea produselor de protecție a plantelor, SMR 7 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și SMR 8 utilizarea durabilă a pesticidelor; Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin unitățile din subordine, efectuează controlul și supracontrolul cerințelor legale în materie de gestionare privind siguranța alimentară (SMR 5 și 6) și bunăstarea animalelor (SMR 9-11) în exploatațiile non-profesionale și comerciale de animale și în ferme vegetale; Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) realizează controlul la fața locului privind verificarea condițiilor de eligibilitate pentru solicitanții ajutoarelor naționale tranzitorii pentru speciile ovine și caprine și a sprijinului cuplat pentru venit în sectorul zootehnic, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri, derulate de APIA.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here