Calităţile fructelor de măceş

1114
maceseMăceşul face parte din categoria plantelor-panaceu. Poate fi fo-losit cu succes şi în combaterea alcoolismului şi tabagismului. De asemenea, este un bun remediu în diferite boli – avitaminoze, enterocolite, calculoză renală, viroze respiratorii, tulburări de circulaţie periferică. Fructul de măceş este foarte bogat în vitamina C.

Tratamentul cu ceai de măceş a dat rezultate impresionante în cazul avi-taminozelor, în eliminarea viermilor intestinali, dar şi în combaterea circulaţiei periferice proaste. De aceea vârstnicii nu ar trebui să renunţe nici o clipă la cura cu măceşe. În anotimpul friguros, ceaiul de măceşe cal-mează tusea şi revigorează orice organism vlăguit de febră.

Florile, laxativ pentru copii
Fructul, cea mai valoroasă parte a plantei
Fructul măcinat poate fi combinat cu iaurt, supă, ceai – 3 linguriţe pe zi. Rădăcina măceşului, tăiată în bucăţele mici, se prepară sub formă de decoct. Se fierb, timp de 15 minute, 2 linguriţe de rădăcină în 500 ml apă. Sub această formă, măceşul are efect asupra pietrelor la vezica biliară şi la rinichi. Împotriva alcoolismului şi a tabagismului, cura cu măceşe dă rezultate nesperat de bune. Infuzia, în acest caz, se prepară din două linguri de măceşe pudră, care se adaugă în clipa când apa (500 ml) este caldă. Se lasă la sedimentat timp de 15 minute. Cantitatea aceasta se consumă în timpul zilei, îndulcită sau neîndulcită, după preferinţă. Cura trebuie să dureze 4-5 săptămâni. În cazul diferitelor preparate din măceşe vom folosi vase de inox şi linguriţe de lemn.
Siropul, o băutură cu efect terapeutic
Siropul de măceşe se prepară din fructele de măceş şi este o băutură cu efecte terapeutice deosebite. Datorită bogăţiei în principii active, siropul de măceşe vindecă şi ameliorează o serie de afecţiuni. Este un adevărat tonic şi o băutura cu efect reconfortant. Fiind bogat în vitamina C, siropul de măceşe întăreşte şi apără organismul de infecţii şi factori patogeni, ajută la fixarea calciului în oase, contribuie la înlăturarea stărilor hemoragice.
E bine să consumi sirop de măceşe în sezonul rece, atunci când aportul de vitamina C este mai mic, iar virozele sunt mult mai frecvente. În astenie reuşeşte să tonifice organismul, iar atunci când suferi de anemie siropul de măceşe este remediul cel mai eficient, accelerând producerea de globule roşii. Prin conţinutul bogat în vitamina A, siropul contribuie la menţinerea în stare bună de funcţionare a tuturor organelor interne şi, implicit, a funcţiilor vitale. Vitamina P menţine permeabilitatea vaselor de sânge şi asigură astfel funcţionarea normală a circulaţiei sângelui.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here