Calendarul admiterii la liceu pentru anul şcolar 2016 – 2017, publicat în Monitorul Oficial

582

În Monitorul Oficial a fost publicat zilele trecute un Ordin al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2016-2017. Potrivit acestuia, şi anul viitor admiterea la liceu se va face în trei etape, iar media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% în calculul mediei de admitere la liceu.

Anul viitor, prima etapă de admitere în învăţământul liceal de stat pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016-2017, va debuta pe 8 iulie, dată de la care vor putea fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a. Fişele vor fi verificate şi corectate în perioada 9 – 13 iulie, urmând ca pe 19 iulie să aibă loc repartizarea candidaţilor. Listele cu absolvenţii repartizaţi şi locurile neocupate ar urma să fie afişate pe 20 iulie, candidaţii având apoi termen până pe 29 iulie să-şi depună dosarele de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi. A doua etapă de admitere în învăţământul liceal de stat este programată în perioada 20 – 29 iulie; completarea fişelor de opţiuni în această etapă se va face pe 25 iulie, iar repartizarea computerizată pe 28 iulie. În perioada 1-4 august 2016, comisia judeţeană de admitere va rezolva situaţiile speciale ivite după cele două etape de repartizare computerizată, vor fi repartizaţi candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen, precum şi cei care nu au participat la primele două repartizări computerizate. În zilele de 1 şi 2 septembrie se va face repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% .

Înscrierile la seral şi frecvenţă redusă, programate în iulie
Admiterea candidaţilor pentru învăţământul seral şi cel cu frecvenţă redusă se va desfăşura după un alt calendar. Astfel, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, pe 28 aprilie 2016 va fi anunțat centrul special de înscriere pentru candidaţii din seriile anterioare, care împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016-2017, urmând ca pe 15 iulie să fie anunţat şi calendarul admiterii la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă. Înscrierea candidaţilor la aceste forme de învăţământ se va face în zilele de 26 şi 27 iulie, iar repartizarea pe locurile disponibile în perioada 27 – 29 iulie.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here