„Călătorie în adâncul mărilor şi oceanelor”, la Muzeul Judeţean Gorj

866

Vizitatorii Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” pot lua acum parte la o fascinantă călătorie în adâncul mărilor şi oceanelor lumii. Asta prin intermediul unei expoziţii temporare în cadrul căreia sunt prezentate specii de nevertebrate şi vertebrate din Marea Neagră, Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian.

Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” a vernisat, joi, o inedită expoziţie intitulată „Călătorie în adâncul mărilor şi oceanelor”. Vernisajul este organizat de muzeografele Olivia Cioboiu şi Claudia Goga, de la Muzeul expo marina (1)Olteniei din Craiova, în ideea de a veni în întâmpinarea celor care doresc să descopere tainele mărilor şi oceanelor. „Scopul expoziţiei este de a ne introduce, prin intermediul exponatelor, în ceea ce reprezintă structurile şi funcţiile expo marina (2)ecosistemului marin. Expoziţia am structurat-o în trei părţi. O parte se referă la organizarea mediului marin, apoi diversitatea populaţiilor de plante şi animale, resursele vii ale mărilor şi oceanelor, şi Marea Neagră, acest unicat al ţării noastre prin caracteristicile sale hidrologice, geomorfologice şi de viaţă”, a explicat muzeograful Olivia Cioboiu.

Specii diverse de vertebrate şi nevertebrate
În cadrul expoziţiei sunt prezentate cochilii de melci, scoici, stele de mare sau corali. „Dintre nevertebrate sunt expo marina (3)prezentate celenteratele, parte le găsim în Marea Neagră, restul în Marea Mediterană, regiunea Indo-Pacifică sau Oceanul Atlantic. În cadrul Muzeului Olteniei din Craiova e o colecţie destul de mare de moluşte, a doua colecţie din ţară ca mărime după Muzeul „Grigore Antippa”. (…) Aici am adus o parte, respectiv bivalvele sau scoicile, expo marina (5)reprezentate prin Tridacna, care este cea mai mare scoică întâlnită în Oceanul Atlantic, (…) specii folosite în industria sidefului şi porţelanului, dintre gasteropode avem Tritonul, speciile de murex (…), echinodermele şi cefalopodele”, a precizat Olivia Cioboiu. De asemenea, în cadrul expoziţiei mai pot fi admirate şi diverse specii de peşti, cum ar fi peştele balon sau peştele geamantan, reprezentând doar o mică parte din colecţia aflată în expo marina (6)patrimoniul Muzeului Olteniei.  „Muzeul Olteniei deţine în patrimoniu peste 110.000 de piese, grupate în colecţii. Colecţia de ihtiologie, care face parte din această expoziţie, deţine piese importante din punct de vedere ştiinţific. Piesele pe care le-am expus astăzi fac parte dintr-o achiziţie pe care Muzeul Olteniei a procurat-o de la Institutul expo marina (7)Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antippa” din Constanţa. Este intitulată „Peşti marini şi oceanici” şi reprezintă cam 74 de specii importante din mările şi oceanele lumii. (…) La Târgu-Jiu am adus specii importante, printre care aş enumera peştele balon, peştele geamantan şi remora, o specie foarte importantă care expo marina (8)însoţeşte cârdurile de rechini”, a spus muzeograful Claudia Goga.
Expoziţia va rămâne la Muzeul Judeţean Gorj timp de cel puţin câteva săptămâni, reprezentanţii instituţiei luând în considerare faptul că, în funcţie de interesul arătat de public, aceasta să fie păstrată chiar până în vara acestui an.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here