Caisele, fructe care întăresc organismul

576

caise2Caisele sunt printre fructele cele mai apreciate şi consumate atât de copii cât şi de persoanele mai în vârstă. În această perioadă ele se găsesc din abundenţă spre comercializare, iar cei care au în curtea casei un astfel de pom fructifer se pot bucura şi mai mult de calităţile bio ale caiselor.

Foarte sănătoase datorită nutrienţilor conţinuţi

Fructele conţin multă apă (85%), zaharuri, acid citric, acid malic, sodiu, mult potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, cupru, multă provitamina A şi alte vitamine (B1, B2, C, P, PP etc.).

Dar cea mai importantă caracteristică a caiselor este faptul că tonifică sistemul nervos, fiind recomandate în astenie fizică şi intelectuală, în depresii, insomnii, nevroză, stres, surmenaj.

Caisele sunt bune pentru digestie, detoxifică organismul, îi măresc reacţiile naturale de apărare, îl întăreşte şi îl regenerează.

Datorită proprietăţii alcalinizante ele ajută la păstrarea echilibrului acido-bazic din sângele şi ţesuturile corpului scăzând aciditatea. Mai mult, caisele, sunt antianemice, antihelmitice şi antidiareice.

A face o cură cu caise înseamnă a se consuma 500g-1Kg caise pe zi vreme de două săptămâni. Fructele se consumă înainte de masă sau între mese.

Se poate ţine şi o cură de o zi cu caise, dar cu condiţia ca în acea zi să consume numai caise.

Cura cu caise este indicată în cazul în care există carenţe de vitamina A şi în toate carenţele de oligoelemente.

Având foarte mult potasiu caisele sunt indicate persoanelor care le este interzis consumul de sodiu.

De asemenea mai sunt benefice şi în stări de anemie, în tratamentul avitaminozelor, convalescenţă, litiaze renale sau litiaze biliare.

Copiilor rahitici sau cu probleme de creştere, adolescenţilor, femeilor gravide şi bătrânilor le este recomandată cura cu caise.

În cosmetică sucul sau pulpa de caisa este un tonifiant al pielii normale şi se utilizează sub formă de comprese pe faţă.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here