Cafeaua cu zahăr, bună pentru memorie

479

cafeaua cu zaharDimineţile care ni se par întotdeauna că sosesc prea repede care ne alungă fără milă din aşternutul cald sau nopţile care continuă mult după ce concentrarea noastră a luat sfârşit, cer imperativ… o cafea.

Dar de care: amară sau dulce? Sunt păreri că de fapt e mai sănătos să bem cafeaua fără zahăr pentru că astfel numărul caloriilor va fi mai mic, în timp ce alte păreri se referă la faptul că o astfel de băutură este mult mai savuroasă cu puţin zahăr. Mai nou, o cercetare efectuată recent dă câştig de cauză persoanelor care preferă cafeaua dulce. De ce? Deoarece combinaţia de cafeină şi glucoză menţine activitatea creierului, conform unui studiu recent.

Zahărul din cafea măreşte atenţia

Combinaţia celor două substanţe ajută memoria iar persoana are parte şi de o atenţie susţinută, deoarece creşte eficienţa anumitor porţiuni ale creierului responsabile cu aceste două funcţii. Există un efect de sinergie între aceste substanţe, fiecare mărind efectul celeilalte, aşa cum spun cercetătorii. Creierul este mai activ sub efectul acestor substanţe combinate, el având nevoie de resurse mai puţine pentru a avea acelaşi randament faţă de cel atins de persoanele cărora le-a fost administrate doar cafeina sau glucoză. Pentru această cercetare, oamenii de ştiinţă au examinat atenţia susţinută şi memoria de lucru în activităţi uzuale. Participanţii au fost examinaţi după ce au consumat băuturi pe bază numai de cafeină sau de glucoză, fie combinaţii ale celor două sau doar apă (pentru a vedea efectul placebo). Testul a fost efectuat pe 40 de voluntari. Concluziile sugerează că glucoza şi cafeina combinate au efecte pozitive în atenţie şi învăţare. Niciunul dintre aceste efecte nu au fost semnalate când substanţele au fost consumate separat. Probabil din această cauză, în perioade stresante, când ne trebuie mai multă concentrare şi când trebuie să memorăm multe informaţii, în special când avem de dat anumite examene, simţim nevoia să bem cafea. De fapt, cu toţii cunoaştem dezbaterile care s-au făcut şi se fac în ceea ce priveşte efectele benefice şi cele negative ale cafelei. Dar, în ciuda părerilor negative despre cafea, aceasta rămâne o băutură iubită de majoritatea dintre noi: anual, pe întreg globul se consumă în jur de 8000 de milioane kilograme de cafea. Dacă vă aflaţi printre consumatorii de cafea şi vreţi să vă bucuraţi şi de cele mai actuale avantaje descoperite ale acesteia, cafeaua îndulcită este alegerea cea mai bună.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here