Ca la noi, la nimeni – Suceala liberalei Gorghiu, refuzată de Dacian Cioloş!

527

La un seminar privind promovarea femeilor în societate şi în funcţii publice, Şeful Administraţiei prezidenţiale, Dan Mihalache, a fost întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis a avut vreun rol în promovarea Alinei Gorghiu drept copreşedinte al Noului PNL. Luând-o mai pe departe, Dan Mihalache a reiterat poziţia Administraţiei prezidenţiale de a face o altfel de politică, aceasta incluzând şi promovarea mai accentuată a femeilor. Iar în ceea ce o priveşte pe Alina Gorghiu, el a opinat că în cazul acesteia este vorba de valoare. Mă rog, la vremea respectivă, preşedintele Klaus Iohannis i-a recomandat prim-vicepreşedintelui vechiului PNL, Theodor Atanasiu, să-şi retragă candidatura. Spre a câştiga Gorghiu!
Cu nici şase luni de zile în urmă, PSD şi PNL au iniţiat şi votat un proiect de lege electorală prin care se stabilea alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Probabil, cele două partide îşi făcuseră socotelile că un mare număr de primari ai lor ar avea şanse mari de a rămâne în funcţie dacă alegerile vor avea un singur tur de scrutin. S-au invocat şi cheltuielile mai mici în asemenea situaţie, neglijându-se că acest procedeu e mai puţin democratic şi nu acordă suficientă reprezentativitate primarului ales. De atunci şi până acum, socotelile PNL au devenit altele. Pur şi simplu şi-au dat seama că prin alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin PNL riscă să piardă Primăria Generală a Bucureştilor şi, posibil, alte două-trei oraşe mari.
Total nepregătită să primească un refuz din  partea primului ministru Dacian Cioloş, copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a solicitat premierului să dea o Ordonanţă de Urgenţă prin care să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Fără a mai ţine seama de o interdicţie a Curţii Constituţionale a României – CCR -, conform căreia nu se schimbă legea electorală în ultimele şase luni dinaintea alegerilor. Cum ar veni, nu se schimbă regulile jocului!
Şi totuşi, primul ministru Dacian Cioloş n-a vrut să se lege la cap dacă nu-l doare. Astfel, Cioloş a răspuns delicat şi diplomatic jurnaliştilor, spunând NU unei propuneri recente a liberalilor. Asta în condiţiile în care, liberalii, prin vocea unuia dintre liderii formaţiunii, propuneau referitor la posibilitatea revenirii la alegerea primarilor în două tururi, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, în vederea modificării unei legi electorale. Dacian Cioloş şi-a exprimat clar punctul său de vedere, cu argumentul că în chestiunea invocată – modificarea legislaţiei electorale – a fost vorba de o decizie politică, iar Cabinetul său este unul independent. Adică, apolitic. „S-a decis printr-o înţelegere politică.(…) Guvernul pe care îl conduc este independent, care nu e implicat politic, nu cred că e democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă, o decizie politică.”, a exprimat extrem de categoric Dacian Cioloş.
ION PREDOŞANU

P.S. Pe plan intern ar mai fi de semnalat că la sesizarea venită din partea Guvernului Cioloş, Curtea Constituţională a României a decis că pensiile speciale ale aleşilor locali sunt neconstituţionale. La fel, pe plan extern, într-o declaraţie a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, făcută la şedinţa plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, se vorbeşte limpede despre riscul „dispariţiei Zonei Schengen” şi că aceasta ar fi o „ameninţare la existenţa însăşi a Uniunii Europene. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here