Bulimia, o boală a stresului

566

bulimia 1Se întâlneşte asociată în unele tulburări nervoase, în manifestarea diabetului zaharat, a hiperinsulinismului. Mai poartă denumirea de hiperorexie. Este o tulburare a instinctului alimentar.

Se manifestă şi la bolnavii cu deficit mental, dar şi în cazuri de paralizii, demenţă precoce, senilitate. La copiii mici e legată de relaţia copil-mamă. Opusă bulimiei este anorexia. Aşa se defineşte bulimia.

Simptomele variază ca gravitate de la simpla alternanţă exces alimentar – vărsături provocate, la abuzul de laxative, practicarea în exces a exerciţiilor fizice, autoagresiunea şi abuzul de medicamente, alcool şi droguri.
Cea mai periculoasă manifestare asociată este hipokalemia, determinată de vomismentele excesive. Hipokalemia trebuie întotdeauna să fie monitorizată, efectuându-se, la nevoie, şi electrocardiograme repetate.
Bulimia este o dereglare alimentară cronică, cu accese de foame în timpul cărora bolnavii mănâncă pe ascuns cantităţi mari de hrană într-un timp scurt. Pentru a preveni creşterea în greutate, ei îşi provoacă apoi singuri vărsături, folosesc laxative sau diuretice, au perioade de restricţii alimentare de tip anorexic, sau fac exerciţii fizice epuizante. Sentimentul de vină, depresia sau dezgustul de sine sunt adesea asociate bulimiei.
Medicina naturistă tradiţională oferă câteva remedii pentru această boală.
Salvia – Preparatele din salvie acţionează ca regulator al poftei de mâncare, stimulând sau, din contră, inhibând apetitul excesiv. Primul mod de administrare ar fi sub formă de infuzie. Se beau aproximativ două ceşti pe zi. Altă soluţie ar fi uleiul volatil, dar acesta se consumă numai după indicaţiile fitoterapeutului.
Lemnul-Domnului – Există un remediu homeopatic în cazul tipului normoponderal sau slab, sub forma unui preparat specific, care se obţine prin macerarea frunzelor proaspete în alcool de 90 de grade.
Angelica – rădăcinile acestei plante conţin ulei volatil şi substanţe amare cu efect eupeptic, stomahic şi tonic-amar, ceea ce o face utilă în tratarea anorexiilor de diverse naturi, inclusiv cea de sorginte psihică, precum şi în cazul opus acestora, reprezentat de bulimie.
Pătrunjelul-câinelui este o plantă toxică. Este un remediu homeopatic, care se consumă sub formă de tinctură, preparată prin macerarea în alcool a inflorescenţei. Se administrează în cazul în care foamea exagerată este consecinţa unor vomismente puternice.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here