Bugetarii au furat de la stat două milioane de euro prin sporuri ilegale

469
bugetari_0Bugetarii au reuşit să fraudeze statul cu două milioane de euro în ultimii doi ani prin sporuri ilegale, informează Realitatea.net. Este vorba de un număr de 400.000 de bugetari care au primit în perioada 2008-2009 sporuri ilegale, cum ar fi cel de cantină sau de relaţii cu publicul.

Autorităţile nu pot decât să spere că vor recupera banii acordaţi în mod ilegal. În jur de 400.000 de angajaţi din cadrul instituţiilor publice locale au încasat, în perioada 2008 – 2009, sporuri ilegale de peste 2 milioane de euro, bani care trebuie recuperaţi, a anunţat, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Gheorghe Gherghina. „Până la sfârşitul lui 2008, Curtea de Conturi a identificat 235.000 de salariaţi din autorităţile locale care au luat drepturi pe lângă lege. La sfârşitul lui 2009 erau aproximativ 400.000 de salariaţi care beneficiaseră de drepturi pe lângă cele prevăzute de lege. Potrivit rapoartelor Curţii, trebuie recuperate drepturi stabilite pe lângă lege în sumă de două milioane de euro”, a spus Gherghina. Secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a dat câteva exemple de drepturi băneşti în afara legii, cum ar fi sporul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, spor pentru refacerea capacităţilor de muncă, spor pentru refacerea după concediul de odihnă, indemnizaţii de hrană caldă, spor de reprezentare şi spor de cantină. Mocanu a arătat că drepturile băneşti au fost acordate pe baza unor dispoziţii ale ordonatorilor principali de credite, hotărâri ale primarilor, hotărâri ale consiliilor locale sau consiliilor judeţene, prin aplicarea unor decizii judecătoreşti sau prin aplicarea unor prevederi ale contractelor colective de muncă.

De aceste drepturi au beneficiat atât demnitarii, cât şi personalul public angajat sau personalul contractant, respectiv cu contracte în colaborare. El a arătat că, potrivit legislaţiei şi în interpretarea Curţii de Conturi, contractele colective de muncă nu pot fi invocate pentru salariaţii din sectorul public, care au un regim special şi ale căror venituri sunt reglementate prin lege. Oficialul MFP a recunoscut că pe medie suma este „într-adevăr foarte mică”, reieşind în jur de 5 euro pe salariat.Cu toate acestea, Mihai Şeitan a dat asigurări că atât pensiile cât şi salariile vor fi plătite la timp.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here