Bucurii duhovnicești la Mănăstirea Tismana, la Praznicul “Adormirea Maicii Domnului”

539

Încă mai păstrăm în cămara tainică a sufletului nostru, cu profundă bucurie duhovnicească, această zi de Joi, 15 august 2013, a marelui Praznic al “Adormirii Maicii Domnului”, când Înaltpreasfinţitul Părinte IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj, ajutat de Arhimandritul Ioachim Pârvulescu, Exarhul mănăstirilor din Gorj și de Preacuviosul Părinte Protoereu, Cosmin Bălan, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi care și-au unit glasurile, întru slava Sfintei Fecioare, în acordurile cântărilor Grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane din Craiova.

Vremea mohorâtă și ploaia care a revărsat stropi de speranță pentru rodul bogat al toamnei, nu a împiedicat nici un moment mulțimea de peste două mii de credincioși veniți din toată țara, să participe cu mare bucurie la Sărbătoarea lavrei Sfântului Cuvios Nicodim, iar pentru că Bunul Dumnezeu a dat ascultare rugăciunilor înălțate, ploaia s-a oprit ca printr-o minune și le-a oferit răgaz participanților să aprindă lumânări și să-și îmbogățească zestrea cu icoane și cu odoare de o frumusețte neasemuită, aduse anume pentru această sărbătoare!
Așa cum se știe, ceremoniile religioase au început încă de miercuri seara, când ÎPS Părinte Irineu a săvârşit slujba Vecerniei, unită cu Litia, Privegherea şi Prohodul Maicii Domnului, iar în ziua marelui Praznic, ploaia revărsată din belșug i-a strâns-unit mai mult pe credincioși sub acoperământul Sfintei Liturghii și al icoanei Maicii Domnului.

“Mănăstirea Tismana este închinată Maicii Domnului, ocrotitoarea noastră, a tuturor”!
În Cuvântul de aleasă învățătură și de adâncă evlavie duhovnicească adresat credincioșilor prezenți la încheierea oficierii Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a ținut să evidențieze o serie de aspecte importante prin care a relevat că: “Praznicul «Adormirea Maicii Domnului» ne adună pe toți în această Sfântă Mânăstire a Sfântului Nicodim, părintele nostru și ocrotitorul Olteniei, cu ocazia hramului acestei mănăstiri. Toate bisericile sunt închinate praznicelor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Maicii Domnului și sfinților, ocrotitori ai acestora. Mănăstirea Tismana este închinată Maicii Domnului, ocrotitoarea noastră, a tuturor, ocrotitoarea poporului nostru, mijlocitoarea înaintea Lui Dumnezeu și mult rugătoarea pentru viața noastră și pentru bunul mers al bisericii noastre, al întregului neam omenesc. Maica Domnului a fost aleasă pentru acest lucru, și mai presus de toate, a fost chemată de Dumnezeu să fie Maica Fiului Tatălui Ceresc! Acest lucru este deosebit de important pentru întregul neam omenesc, mai ales că omul, după ce Adam a căzut în păcat, a fost corupt de moarte și stricăciune, a fost supus suferințelor și durerilor, cu posibilitatea de a reveni prin Mântuitorul Iisus Hristos, iarăși, la Iubirea Tatălui Ceresc”, spre atenta ascultare a celor prezenți!

“Trupul ce-l lua din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este acela care a suferit pe Cruce”!
Întâistătătorul Eparhiei noastre a subliniat în continuare că în împrejurări cu totul deosebite: “Era nevoie ca dintre făpturile omenești să fie aleasă Maica Domnului, pentru ca ea să poată să primească pe Cuvântul Lui Dumnezeu, așa cum Creația a primit Lumina cerească, atunci când Dumnezeu a zis ca să fie lumină, și apoi când Lumina a rămas în Creație! Acest lucru era de mare trebuință pentru noi, mai ales că stricăciunea și moartea din firea noastră nu puteau fi scoase decât numai prin jertfa și lucrarea, prin moartea și Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos! Prin urmare, trupul ce-l lua din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este acela care a suferit pe Cruce, a fost îngropat și a înviat! Același trup și suflet au mers în adâncurile pământului, în încuietorile iadului și au izbăvit de acolo pe cei care au murit cu credința în Învierea cea de apoi. Astfel că Mântuitorul Iisus Hristos este Învierea, Viața și odihna tuturor celor care s-au născut și au crezut în El, în nădejdea vieții veșnice”!

“Cu adevărat fericite sunt buzele care o laudă pe Maica Domnului”!
În încheierea Cuvântului de învățătură, ÎPS Părinte dr. Irineu, Mitropolitul nostru, a căutat să le insufle credincioșilor încrederea și speranța că: “Ori de câte ori ne rugăm Maicii Domnului, ea este aceea care mijlocește și ne acoperă! Așa spunem că Ea este acoperământul a toate cuprinzător, sub care intră toți cei din lume, se adăpostesc și își află reazem și sprijin! Prin urmare, cu adevărat fericite sunt buzele care o laudă pe Maica Domnului, care o cinstesc și care o preamăresc! Bineînțeles, aceia care n-o cinstesc pe Maica Domnului, ci, dimpotrivă, vorbesc urât despre ea, despre cinstirea ei, aceia sunt considerați ca fiind «buzele păgânilor», care nu știu să se închine Icoanei Maicii Domnului! Maica Domnului se roagă pentru noi laolaltă cu toți sfinții, și, bineînțeles, cu sfântul protector al acestei sfinte mănăstiri și al întregii Oltenii, Sf. Cuvios Nicodim! El a ales sărbătoarea aceasta pentru că a iubit-o pe Maica Domnului foarte mult, iar Maica Domnului l-a ajutat, l-a ocrotit și l-a îndrumat, ca el să devină luminător al călugărilor de aici, al urmașilor acestora și al nostru al tuturor! De aceea, ne aflăm în bucurie și în mare evlavie, astăzi, cinstind pe Maica Lui Dumnezeu și pe Sfântul Nicodim care e întotdeauna în apropierea Maicii Domnului! Cum știți, Sf. Nicodim este serbat a doua zi de Crăciun, atunci când serbăm «Soborul Maicii Domnului»! Deci, iată cum a rânduit Bunul Dumnezeu ca Sf.Nicodim să fie atât de apropiat Maicii Domnului, și împreună cu toți sfinții să se roage pentru noi! Așadar, să rugăm pe Maica Domnului să ne fie permanent mijlocitoare, ajutătoare și folositoare în tot timpul vieții noastre, Amin”!
La sfârșitul oficierii Sfintei Liturghii și după rostirea Cuvântului de învățătură de către Mitropolitul Olteniei, clericii și credincioșii prezenți au primit pachete cu hrană, iar alții au luat parte la agapa care a fost pregătită cu purtarea de grijă maicilor și surorilor care ostenesc sub atenta îndrumare a Monahiei Antonia Popescu, Stareța Mănăstirii Tismana.
Profesor, Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here