Brozbă, la un pas de lansarea cărţii dedicate “privighetoarei cântecului românesc”

350

brozbaScriitorul Dorin Brozbă a finalizat cartea „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu”. După mai mulţi ani de muncă asiduă de documentare, lucrarea este finalizată; eforturile realizării acesteia aparţin în totalitate autorului, inclusiv pe parte financiară.

Anul 2011 este unul foarte important pentru memoria Mariei Lătăreţu, acum împlinindu-se 100 de ani de la naşterea artistei. Pentru a marca Centenarul Maria Lătăreţu, omul de cultură Dorin Brozbă s-a implicat, încă de la începutul anului 2011, în organizarea mai multor evenimente şi manifestări. Deschiderea Centenarului a avut loc în luna februarie. Atunci, Dorin Brozbă declara: „A venit rândul privighetorii neamului românesc, Maria Lătăreţu, să fie sărbătorită, pentru că pe data de 7 noiembrie 2011 privighetoarea noastră nepereche va împlini vârsta de 100 de ani”. Au urmat şi alte evenimente şi între acestea merită reamintit Festivalul Copiilor „Maria Lătăreţu”, un concurs de muzică populară care a debutat în acest an, la Bălceşti şi care s-a bucurat de un real succes.

„Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu”

Pentru realizarea cărţii „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu”, autorul Dorin Brozbă a început documentarea cu ani în urmă. Nu i-a fost deloc uşor, mai ales că totul a fost făcut pe cont propriu. Sponsorii au întâziat să apară. Cu toate acestea, Brozbă îşi doreşte ca anul acesta, de Centenar Maria Lătăreţu, cartea să fie lansată. „În jurul banului se învârte totul. De opt ani de zile documentez această carte. Am sunat concurenţii festivalului şi laureaţii acestuia, oameni de valoare, precum Steliana Sima, Petrică Mâţu Stoian şi alţii. Cartea va fi o evidenţă clară a concurenţilor şi a laureaţilor festivalului”, a explicat scriitorul Dorin Brozbă. Festivalul Maria Lătăreţu a ajuns la ediţia cu numărul 32, debutul său fiind în toamna anului 1979.

Statuia Mariei Lătăreţu mai are de aşteptat

Trebuie precizat că, tot cu ocazia centenarului Maria Lătăreţu, Dorin Brozbă a încercat să facă tot ce este necesar pentru ridicarea unei statui a artistei. „Am făcut un memoriu la Primăria Târgu-Jiu, pentru a face o statuie Mariei Lătăreţu, cu ocazia Centenarului. Am solicitat un spaţiu unde să fie montată aceasta şi iniţial mi s-a spus că s-ar putea pune în parcul de lângă Muzeul Judeţean, dar nu s-a rezolvat nimic până la această oră, nu s-a găsit o bucăţică de pământ unde să se poată pune statuia. Mi s-a spus că se va face o alee a artiştilor, dar nu se ştie când, şi că atunci va fi ridicată şi statuia Mariei Lătăreţu”, mărturisea, dezamăgit, Dorin Brozbă. Centenarul Maria Lătăreţu era momentul potrivit pentru ridicarea unei statui a privighetorii cântecului românesc. Acest lucru nu a fost, însă, posibil. De altfel, publicistul Dorin Brozbă menţionează că „nicio instituţie de cultură nu a făcut absolut nimic de centenar Maria Lătăreţu”. „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu” urmează a fi lansată în această toamnă, cu condiţia ca autorul Dorin Brozbă să găsească fondurile necesare tipăririi acesteia.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here