Bright Sky, o aplicație care vine în sprijinul victimelor violenței domestice. Sute de gorjence, abuzate de parteneri

1468

Poliţia şi organizaţiile neguvernamentale au lansat o aplicaţie prin intermediul căreia femeile abuzate pot cere ajutor, cazurile de violență în familie fiind în creștere, mai ales în perioada crizei sanitare. În intervalul ianuarie – octombrie 2020, la nivelul județului Gorj, au fost sesizate 647 de infracțiuni privind violența în familie.
,,În săptămâna  16 – 22 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Gorj au desfășurat  activități de informare și prevenire a violenței domestice, de această dată în cadrul campaniei naționale de prevenire a violenței domestice, Bright Sky. Activitățile au constat în discuții cu cetățenii și distribuirea unor materiale informativ-preventive, iar cu această ocazie mesajul a ajuns la aproximativ 2000 de persoane atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Cetățenii au fost sfătuiți cu privire la modalități de prevenire a violenței domestice și le-a fost prezentată aplicația pentru telefonia mobilă Bright Sky, realizată de Poliția Română în parteneriat cu fundația Vodafone. Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și oferă informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru cineva cunoscut, inclusiv specialiștilor care își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenței domestice.
De asemenea, conține o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află și oferă totodată posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto. Pentru ca potențialele victime să înțeleagă mai bine formele de manifestare ale violenței de gen, sunt descrise acțiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecățile și miturile, iar utilizatorul își poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației prin simpla completare a unui formular electronic. Sunt prezentate informații și sfaturi utile legate de hărțuire și de consimțământul în relațiile sexuale, prezentându-se și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime”, se arată într-un comunicat al IPJ Gorj. Activitățile de acest fel vor continua în perioada următoare pe raza întregului județ, pentru a asigura informarea cetățenilor și prevenirea victimizării acestora.
A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here