Brânza de vaci – deliciu şi sănătate curată

1388
branzaBrânza de vaci se obţine în gospodărie din lapte proaspăt de la vaci. Nu avem un aliment mai preţios, un izvor de viaţă şi sănătate, mai valoros ca laptele. A bea lapte înseamnă a dobândi sănătate, rezistenţă fizică, energie şi vioiciune intelectuală. În alimentaţia omului, laptele şi produsele lactate ocupă primul loc. Laptele conţine toate elementele indispensabile vieţii, elemente energetice (grăsimi, zaharuri), elemente plastice ce formează ţesuturile, proteinele, sărurile minerale, în special calciu şi fosfor, care formează sistemul osos, enzime şi vitamine.

Brânza de vacă este de un real folos organismului, atât pentru oamenii sănătoşi cât şi pentru cei suferinzi de anumite boli digestive sau de nutriţie. Imediat după preparare, componenţa chimică a brânzeturilor este apropiată de cea a materiei prime (laptele). După aceea, în timpul maturizării, apar procese chimice şi mai ales biochimice, substanţele suferind o serie de transformări, care fac să crească gradul de asimilare şi cel digestibil. Din brânză se pot prepara numeroase feluri:

TARTINE CU BRÂNZÂ DE VACI ŞI CEAPĂ
Ingrediente: 400 g branză de vaci proaspată, 400 g unt, 1 ceapă de apă, 1 legătură de mărar. Preparare: Brânza bine mărunţită se amestecă cu ceapa tăiată mărunt, odată cu mărarul şi untul frecat spuma. Compoziţia se aşează pe farfurie şi se serveşte ca gustare.
TARTINE CU BRÂNZĂ DE VACI ŞI PRAZ
Se prepară ca la reţeta precedentă, numai că se adaugă 1 fir de praz fin mărunţit în loc de ceapă şi 1-2 linguri de tărâţe.
BRÂNZĂ DE VACI CU PASTĂ DE ROŞII
Ingrediente: 450 g brănză de vaci, 150 g pastă de roşii crude, 150 g unt, 1/2 linguriţă de pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1 fir de praz, 1 legătură de verdeţuri, 1-2 linguri de tărâţe, 4-5 foi de salată verde.
Preparare: Brânză de vaci, bine mărunţită, se amestecă cu pasta de roşii, pulberile, prazul, verdeaţa tăiată mărunt, untul frecat spumă şi tărâţa. Se aşează pe farfurie, se tasează cu lama cuţitului (puţin umezită în apă) şi se decorează cu foi de salată verde de sezon.
BRÂNZĂ DE VACI CU SMÂNTÂNĂ
Ingrediente: 350 g brânză de vaci proaspătă, 350 g smântână, 1 căpăţână de salată verde, 1 mână de petale roşii de trandafir. Preparare: Brânza se taie felioare, se aşează pe platou, iar peste ea se toarnă smântâna. Deasupra se presară petale roşii de trandafir tăiate fideluţă, iar pe margini se decorează cu foi de salată verde. Se serveşte imediat.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here