Brâncuşiana 2013 a ajuns la final

324

Simpozionul Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana” 2013 a ajuns la final. Ediţia din acest an a reunit la Târgu-Jiu şapte sculptori, trei din străinătate şi patru din România. La festivitatea de închidere a simpozionului au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, critici de artă şi nu numai.

La ediţia din acest an a taberei de sculptură Brâncuşiana au participat şapte sculptori profesionişti, trei din străinătate şi patru din România: Uli Schwander (Germania), Pedro Jordan (Spania), Georgi Minchev (Bulgaria), Nicolae Răzvan Mincu (Bucureşti), Florin Vâlceanu (Drobeta Turnu-Severin), Amarandei Giani Iosif (Bucureşti) şi Cristian Pentelescu (Bucureşti). Materialele cu care au lucrat cei şapte sculptori au fost amplasate pe Digul Jiului, acolo unde s-a şi lucrat.
Pe lângă marmură, adusă din Cariera Ruşchiţa, artiştii au folosit şi alte materiale, cum ar fi granitul. „S-a lucrat cu foarte multă seriozitate şi profesionalism. Au fost realizate lucrări de dimensiuni mijlocii, cu tematică diversă, care vor îmbogăţi estetic spaţiul public din municipiul Târgu-Jiu”, a menţionat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Operele Brâncuşianei, în ochii criticilor de artă
Criticul de artă Mălina Conţu a revenit la Târgu-Jiu pentru a analiza şi operele rezultate în urma ediţiei din acest an a Simpozionului „Brâncuşiana”. Ea a spus că „ceea ce este foarte important pentru acest simpozion este modul în care aceşti artişti relaţionează şi dialoghează interpretativ, desigur, cu moştenirea lăsată de Constantin Brâncuşi. În cele şapte lucrări realizate la ediţia din acest an am regăsit două direcţii mari şi una dintre lucrări este puţin mai aparte, dar asta nu o împiedică să aibă legătură cu opera lui CB. Patru dintre sculpturi se raportează la sferă ca un simbol al esenţei Universului”.
Cele şapte opere realizate la simpozion vor contribui la înfrumuseţarea municipiului.
Primarul Florin Cârciumaru a ţinut să le mulţumească participanţilor pentru lucrările la care au trudit timp de 12 zile. „În calitate de primar şi de organizator al acestei tabere, ţin să le mulţumesc participanţilor pentru că şi-au rupt din timp pentru a veni la Târgu-Jiu şi a crea opere cu care vom înnobila oraşul”, a mărturisit edilul Florin Cârciumaru.
Cea de-a XI-a ediţie a Simpozionului de Sculptură „Brâncuşiana” s-a desfăşurat în perioada 12-24 august. Ediţia 2013 a fost organizată de Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” şi Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here