Brâncuşi şi teologul Bartolomeu Anania, comemoraţi la Mănăstirea Polovragi

524

Sâmbătă, pe 16 martie 2013, exact în ziua împlinirii a 56 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Brâncuşi, la Mănăstirea Polovragi, s-o oficiat o slujbă de pomenire pentru Constantin şi Bartolomeu. Este vorba de marele învăţat al Bisericii Române Ortodoxe, fostul Mitropolit Bartolomeu Anania, al Clujului, Vadului, Feleacului şi Maramureşului. Traducătorul celei mai complete şi complexe versiuni în limba română a Bibliei, dar şi scriitorul Valeriu Anania, de loc din Vâlcea, judeţ vecin Gorjului.

În actuala formulă, comemorarea celor doi români celebri – sculptorul C. Brâncuşi şi teologul Bartolomeu Anania – are loc pentru prima oară. Ideea organizării câte unui parastas, în fiecare an, pe 16 martie, pentru sufletul marelui Brâncuşi nu este nouă. Brâncuşiologul Vasile Vasiescu, de loc din Bălăneştii Gorjului, îmi povestea că ea datează din anul 1994, când manifestarea s-a organizat la Târgu-Jiu, în Catedrala „Sfinţii Voievozi”, pe când trăia poetul Nicolae Diaconu – şef al Culturii gorjene pe atunci, creator al Fundaţiei Brâncuşi, al revistei „Brâncuşi”, dar şi al altor manifestări culturale omagiale.

Biserica plină
De această dată, manifestarea şi ruga preotului Mănăstirii Polovragi, comună pentru robii lui Dumnezeu Constantin şi Bartolomeu (Valeriu Anania), cu toate cele cuvenite, a umplut până la refuz biserica mănăstirii. Ce-i drept, participanţii vâlceni au fost mai numeroşi, mai ales numeric dar şi ca vorbitori. În tăcere, dar cu mare pioşenie, s-a închinat şi s-a rugat pentru cei doi mari dispăruţi Prefectul Gorjului, Ion Claudiu Teodorescu.
Nu au lipsit prof.univ.dr. Moise Bojincă, rectorul Universităţii „C. Brâncuşi” din Târgu-Jiu, împreună cu soţia şi cu doi nepoţei, prof.univ.dr. Ion Mocioi, prof. Ştefan Stăiculescu – autor a două cărţi de aforisme “Brâncuşi – cioplitorul în duh”, gorjean translatat în comuna vâlceană Nicolae Bălcescu, dar mai ales brâncuşiologul Vasile Vasiescu, căruia îi place să se alinte ca fiind un Ţăran cu Buletin de Bucureşti, şi soţia sa iubitoare de Brâncuşi Ioana Vasiescu, care l-a sprijinit în toată truda fără simbrie de editare a unor reviste şi cărţi cu, despre şi „După Brâncuşi”(cum se intitulează inspirat una dintre ele –, ambii sosiţi special de la Bucureşti -, cu un braţ de reviste „Brâncuşi”, numărul pe luna martie 2013, avându-i ca Fondatori pe regretaţii Nicolae Diaconu şi Ion Pogorilovschi, iar ca Editor: Fundaţia Constantin Brâncuşi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj.
De altfel, la iniţiativa lui Ştefan Stăiculescu, începând din anul 2007, manifestarea s-a mutat la Mănăstirea Crasna şi apoi, în toţi cei cinci ani, la Mânăstirea Polovragi, fiind sprijiniţi cum se cuvine de Maica Stareţă Evghenia Vaida. După ce s-a cântat „Veşnica pomenire”, măicuţele ne-au invitat la o masă pregătită cum numai domniile lor ştiu.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here