Brâncuşi, în viziunea copiilor din toată ţara

313

beancuysiana copiilor (3)Sute de copii din întreaga ţară au participat, şi în acest an, la Concursul Naţional „Brâncuşiana Copiilor”. Lucrările realizate pentru acest eveniment au fost expuse ieri la Muzeul Judeţean Gorj.

Încercând să se inspire din creaţia marelui sculptor, copiii, atât de vârstă preşcolară cât şi din şcoala generală, au realizat foarte multe lucrări, în diferite tehnici. Lucrările au fost selectate, cele mai bune dintre ele fiind expuse la Muzeul Judeţean Gorj. Vernisajul a avut loc ieri în prezenţa mai multor oameni de cultură, a profesorilor şi a câtorva dintre expozanţi. „Lucrările sunt interesante. Copiii au încercat să se inspire din creaţia lui Constantin Brâncuşi, unele dintre ele sunt reuşite, altele mai puţin reuşite”, a declarat Gheorghe Plăveţi, pictor şi profesor de desen.
A noua ediţie
Anul acesta lucrările au fost mai puţine decât anul trecut, copiii participanţi realizând peste 300 de lucrări, faţă de cele mai bine de 500 de anul trecut. Totuşi, deşi numărul acestora a scăzut, potrivit specialiştilor, se simte o creştere a calităţii de la an la an. „Brâncuşiana Copiilor” a ajuns, deja, la a nouă ediţie. Cele mai bine reprezentate şcoli au fost cele din Gorj, participând elevi din aproape tot judeţul. Există, însă, şi localităţi de unde nu au fost trimise lucrări la acest salon, printre ele numărându-se, din păcate, chiar şi cele din zona Hobiţei, locul de naştere al marelui sculptor. „Avem şcoli din Bucureşti sau alte oraşe care ne onorează în fiecare an, de mult timp. Din păcate sunt şi unităţi şcolare din Gorj care nu ne mai trimit lucrări de câţiva ani, fiind păcat, mai ales că este vorba despre şcoli din zona Peştişaniului”, a mai spus Plăveţi.
Mai puţine lucrări
Regulamentul salonului ar putea fi schimbat, începând de anul viitor, datorită faptului că timpul de trimitere al lucrărilor este unul mic. Astfel, evenimentul are loc la scurt timp după vacanţa intersemestrială, copiii având la dispoziţie foarte puţin timp pentru a pune la punct şi expedia lucrările la Târgu-Jiu. Astfel, data salonului ar putea fi mutată undeva în martie. Din această cauză, spun organizatorii, anul acesta sunt mai puţine lucrări participante. „Deşi se află deja la şediţia a 9-a, Brâncuşiana Copiilor însemnă, încă, o provocare pentru copiii care sunt foarte încântaţi de această temă”, a mai spus şi profesorul Florin Gheorghiu.
Simpozion la Hobiţa
Tot cu această ocazie, la Hobiţa a fost organizat şi un simpozion omagial, la care au participat reprezentanţi ai Muzeului Judeţean Gorj dar şi jandarmi de la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare a Cadrelor Jandarmi de la Bumbeşti – Jiu. „Ambele evenimente sunt, de fapt, un omagiu adus „titanului de la Hobiţa” care a schimbat radical şi fundamental tendinţele sculpturii”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here