Brâncuşi – omagiat la Bucureşti, Ponta nu mai ajunge în Gorj

301

Premierul Victor Ponta nu mai ajunge azi la Târgu-Jiu şi nici miniştrii care fuseseră anunţaţi cu câteva zile în urmă nu mai vin aici pentru a participa la simpozionul organizat de Universitatea Constantin Brâncuşi şi autorităţile locale şi judeţene cu ocazia împlinirii a 137 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Titanul din Hobiţa are parte de un simpozion denumit „Brâncuşi – gorjeanul universal”, dar organizarea pare să nu fie una dintre cele mai bune fie şi din simplul motiv că prezenţa premierului a fost anunţată încă de săptămâna trecută, iar azi premierul trebuie să fie la Bucureşti, pentru a conduce o şedinţă de Guvern. Ca urmare nici miniştrii anunţaţi că vin la Târgu-Jiu, în frunte cu cel de externe, Titus Corlăţeanu, nu ajung aici, doar cel al Culturii, Daniel Barbu, având şanse de a fi prezent la manifestarea respectivă.

Ministrul Culturii, dar şi premierul, precum şi alţi reprezentanţi ai Guvernului, sunt daţi ca prezenţi la o acţiune similară organizată în cursul serii la Bucureşti, la Cinema Scala, tot pentru a marca 137 de ani de la naşterea lui Brâncuşi. Premierul nu va ajunge însă nici acolo, susţin surse din anturajul acestuia, din cauza programului extrem de aglomerat pe care îl are, mâine acesta urmând să plece în străinătate. La Târgu-Jiu ar putea ajunge azi însă doar senatorul Ecaterina Andronescu, ieri aceasta aflând de faptul că este dată ca prezentă la simpozionul organizat aici. De la manifestările programate în plan local vor lipsi şi alţi invitaţi anunţaţi iniţial ca prezenţi, la Bucureşti, în schimb, fiind şanse să fie prezent senatorul Toni Greblă, vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Senat.
La evenimentul programat la cinema Scala au mai fost invitaţi să fie prezenţi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul Diasporei, Cristian David , preşedinţii Comisiilor de Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor, Georgică Severin şi Sorinel-Gigel Ştirbu, , precum şi academicianul Răzvan Teodorescu. RomâniaFilm, proprietara cinematografului, va fi reprezentată de directorul general al instituţiei, Marius Iuraşcu, şi de Elena Incrosnatu, cel dintâi fiind prezent la Târgu-Jiu toamna trecută la inaugurarea cinematografului „Sergiu Nicolaescu”. De asemenea, sunt invitaţi preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, actorul Mircea Diaconu, directorul general adjunct al ziarului Ideea, Ion Sterian, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, regizorul Geo Saizescu, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, personalităţi ale culturii şi vieţii publice româneşti.
Programul evenimentului organizat în capitală va cuprinde evocări şi mărturii inedite despre viaţa şi opera titanului născut la Hobiţa şi vor fi realizate proiecţii şi selecţiuni din filme documentare, precum şi o expoziţie fotografică a lui Ştefan Mihăilescu, cu reproduceri ale operei brâncuşiene, ce include şi fotografii din drumul parcurs de scriitorul Laurian Stănchescu de la Hobiţa până la Paris, mergând pe urmele lui Constantin Brâncuşi.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here