Bradul vindecă diverse afecţiuni

9860
bradMirificul brad, în credinţa şi tradiţia populară românească, simbolizează arborele cosmic, posedă proprietăţi magico-mitice şi este, în acelaşi timp, leac pentru o sumedenie de boli.

Bradul este utilizat pentru numeroase afecţiuni cum ar fi cele pulmonare, respiratorii, ale aparatului urinar, în faringo-amigdalite, gastroenterite, anorexie, debilitate, reumatism. Nu doar mugurii şi crengile tinere ale bradului sunt folosite în tratamente, ci şi răşina care, datorită conţinutului bogat de uleiuri eterice, are proprietăţi dezinfectante, antiinflamatoare şi cicatrizante, fiind prelucrată sub formă de tinctură, uleiuri şi unguente. Mugurii conţin, în plus, ulei eteric, taninuri şi vitamine. Recoltarea mugurilor de brad se face primăvara, în lunile martie şi aprilie, iar din ei se prepară ceaiuri, siropuri şi tincturi uşor de realizat, extrem de folositoare.

Tratamente din brad
Pentru bolile nervoase, afecţiunile pulmonare sau ca diuretic se poate folosi infuzia din muguri de brad obţinută dintr-o lingură de plantă la 250 ml apă fiartă. Se beau aproximativ 2-3 căni pe zi.
Răşina proaspătă este folositoare în tratarea nefritei şi a faringo-amigdalitei. Se mestecă răşina aproximativ 15 grame pe zi, până la rezolvarea bolii. Atenţie! Răşina atacă smalţul dinţilor, de aceea poate fi preparată cu alcool. Într-un pahar cu alcool alimentar de minimum 80 de grade se adaugă trei-patru linguri de răşină de brad, amestecându-se foarte bine. După ce s-a dizolvat foarte bine, se mai lasă 24 de ore să se decanteze, după care se filtrează în sticluţe mici, închise la culoare.
În reumatism, decoctul de ramuri tinere de brad este un remediu eficient.
Inhalaţiile sunt bune pentru tratarea laringitei acute şi cronice. Se pun câteva picături în apă fierbinte, se acoperă capul cu un prosop şi se stă deasupra vasului 5-10 minute. Acest tratament desfundă şi curăţă căile respiratorii, stopează răcelile, activează circulaţia şi redă tonusul pielii la nivelul feţei.
Tusea, bronşita cronică se tratează cu sirop de brad. Se iau zilnic 6-10 linguriţe de sirop de brad în miere. Acest preparat are efect calmant şi ajută la regenerarea ţesuturilor lezate de infecţii.
Anemia, debilitatea, anorexia se tratează printr-o cură de două săptămâni, timp în care se iau, cu un sfert de oră înainte de masă, câte 2-3 linguriţe de sirop de muguri de brad. Stimulează digestia şi reglează metabolismul, având efecte regenerante. Tratamentul este recomandat în mod special copiilor.
În cazul migrenei se consumă 4-5 muguri de brad proaspeţi, care se mestecă îndelung. În lipsa acestor muguri în stare proaspătă, se poate bea puţin sirop în miere diluat în apă.
Câteva linguriţe de sirop de brad pe stomacul gol redresează valorile glicemiei şi reglează activitatea nervoasă, având efect tonic intens în cazul oboselii sau al stresului.
Pentru afecţiunile gastrice se înmoaie o bucăţică de pâine într-o linguriţă de tinctură de muguri de brad şi se înghite pe stomacul gol. Se iau 4 astfel de doze zilnic, tratamentul durând minimum 12 zile.
Mugurii proaspeţi
Mugurii se păstrează la frigider în pungi de hârtie, timp de 7-10 zile şi pot fi consumaţi ca atare, înainte de masă.
Siropul
Se fierbe un kilogram de muguri de brad în doi litri de apă timp de 15 minute. După răcire, se adaugă două kilograme de zahăr şi se fierbe până dă în clocot, apoi se filtrează, se pune în sticlă şi se păstrează la frigider. Se consumă în amestec cu apă de izvor şi este recomandat în răceli, guturai, gripă, tuse.
Tinctura
Se toacă mărunt 15 linguri de muguri şi se pun într-un borcan, peste care se adaugă 2 linguri de răşină de brad şi un pahar şi jumătate de alcool de 90 de grade, nediluat. Se închide borcanul ermetic, conţinutul se lasă la macerat zece zile, apoi se filtrează. Tinctura se depozitează în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează o linguriţă de tinctură diluată într-un sfert de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi. Are efecte antiinflamatoare, antiinfecţioase şi cicatrizante.
Decoctul
Se fierbe un litru şi jumătate de apă, peste care se pun 500 g de crenguţe de brad şi se lasă la fiert 15 minute. Decoctul rezultat se filtrează şi se pune în cada cu apă pentru baie. Se stă în cadă 20 de minute.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here