Bradul românesc, mai ieftin decât cel din import

535

braziBrazii din pădurile din România ar putea ajunge în piaţă la un preţ mai mic decât cel la care vor fi comercializaţi brazii din import.

Aceasta, cu condiţia ca vânzătorii să nu umfle preţurile.

Magazinele virtuale de brazi au devenit concurenţi serioşi pentru Romsilva. Preţul brazilor importaţi din Danemarca se ridică la 98 de lei pentru un exemplar de nici un metru înălţime sau la 225 de lei pentru unul de 1,75 de metri. Însă, comercianţii virtuali aruncă în luptă reduceri de 10% pentru cei care fac achiziţii în anumite zile, în vreme ce alţii afişează deja preţurile reduse chiar şi cu 60%.
Totuşi, unele firme nu au încă brazii în stoc, chiar dacă pe pagina proprie de internet anunţă că pomii se află în depozitele proprii.
„Camioanele vor ajunge în ţară vineri şi abia apoi vom putea face livrarea. În Bucureşti, pomii sunt livraţi gratuit, în 24 de ore”, spune reprezentanta unei firme de profil din Capitală. Brazii pot fi livraţi în zilele precizate de clienţi, a adăugat aceasta.
Mai multi brazi româneşti
Anul acesta, Romsilva va tăia cu 19.600 de pomi de Crăciun în plus faţă de anul trecut. Astfel, în 2009, vor ajunge în pieţe 123.600 de pomi, din care 64.000 din specia brad şi 59.600 de molizi.
„Anul acesta vom pune în vânzare mai mulţi pomi decât anul trecut deoarece am început să recoltăm din culturile speciale pentru pomi de Crăciun, nu doar din fondul silvic”, a declarat Gheorghe Mohanu, director în cadrul Romsilva.
Preţul de vânzare al pomilor este mai mic dacă achiziţia se face direct din pădure. Dacă pomii sunt cumpăraţi de la depozitele regiei, preţul creşte cu 25%, la care se adaugă şi taxa pe valoarea adăugată. Aşadar, un brad cu o înălţime de cel mult doi metri va costa 36 de lei, iar un molid 22,6 lei, dacă sunt cumpăraţi de la depozitele ocoalelor şi direcţiilor silvice locale. Pentru pomii mai înalţi de 3 metri, consideraţi „comandă specială”, preţul este de minimum 24 de lei cu TVA pe metru.
Diferenţa dintre preţul de plecare al pomilor de Crăciun, aplicat în depozitele ocoalelor şi direcţiilor silvice locale, şi preţul de vânzare din pieţe este dată de adaosul comercial practicat de comercianţi.
„Romsilva nu se ocupă de comercializarea în pieţe a pomilor de Crăciun”, spune Gheorghe Mohanu.
Importurile, un concurent serios
Deşi cele mai multe firme anunţă că vând pomi importaţi din Danemarca, directorul din Romsilva spune că producătorii din Olanda şi Ungaria reprezintă „concurenţa”.
„Vom avea un concurent puternic în importuri. Într-o serie de ţări, ca Olanda, mare producătoare de pomi de Crăciun, sau Ungaria, a sporit preocuparea producătorilor pentru pomii de Crăciun, mai ales a celor argintii”, a declarat pentru Gheorghe Mohanu.
De aceea, pomii vor fi tăiaţi pe etape, pe măsură ce se vor vinde, a adăugat oficialul Romsilva.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here