Bostanul – aliment şi leac

1864
bostanEste vorba de bostanul furajer, cu coaja galbenă, care se foloseşte în alimentaţie. Ca şi la alte vegetale, există numeroase specii şi varietăţi cu miez galben sau roşcat, cu coaja verde, cenuşie, portocalie etc. De la bostan, se utilizează (în alimentaţie) miezul şi seminţele decorticate. Bostanul (dovleacul) conţine: leucină, tirozină, peparezină, vitamina B, provitamina A, fosfor ş.a. Este nutritiv, sedativ, răcoritor, emolient, laxativ, diuretic. Este indicat în: astenii, infecţii urinare, insuficienţă renală, hemoroizi, dispepsii, enterite, dezinterie, constipaţie, afecţiuni cardiace, insomnii, diabet.

Vă prezentăm în continuare câteva modalităţi prin care vă puteţi bucura de efectele curative ale acestei plante:

PASTĂ DE BOSTAN CU UNT
Ingrediente: 250 g bostan, 150 g unt, 1 legătură hasmaţuchi, 1/2 linguriţă pulbere de seminţe de ardei gras, 1/4 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1 ceapă de apă, 2 linguri tărâţe.
Preparare: Bostanul se mărunţeşte fin, se amestecă cu untul frecat spumă, pulberile, verdeaţa şi ceapa tăiate mărunt. Compoziţia se aşează pe farfurie, se decorează după fantezia şi priceperea gospodinei.
CIORBĂ DE BOSTAN CU ZARZAVAT
Ingrediente: 200 g bostan, 1 morcov, 1 ceapă, 1 pătrunjel, 1 felie de ţelină, 1 felie de sfeclă roşie, 1 legătură de mărar cu leuştean, 75 ml ulei, 1 linguriţă pulbere de seminţe de gogoşari, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge şi 1,5 l suc de roşii.
Preparare: Bostanul şi rădăcinoase-le curăţate, se dau pe răzătoare, se pun în castronul cu suc de roşii în care se mai adaugă pulberile, uleiul, iar deasupra verdeaţa tăiată mărunt.
CIORBĂ DE BOSTAN CU CIUPERCI
Ingrediente: 200 g bostan, 200 g ciuperci, 1 felie de ţelină, 1 fir de praz, 2 linguri pastă de roşii crude, 500 g zeamă de varză, 1l macerat de coada calului, 1 legătură de cimbru cu leuştean, 2 linguri smântână sau 2 gălbenuşuri de ouă de găină, 1/2 linguriţa pulbere de ardei, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge. Preparare: Bostanul şi ţelina se dau pe răzătoare, se pun în castronul cu macerat şi zeama de varză, se mai adaugă ciupercile macerate în suc de cătină, prazul tăiat fideluţă, pastă de roşii bine amestecată cu smântână sau gălbenuşurile, pulberile, iar deasupra verdeaţa tăiată mărunt.
CIORBĂ DE BOSTAN CU SUC DE AGRIŞE
Ingrediente: 250 g bostan, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 ceapă, 1 legătură de fenicul cu salvie, 2 linguri pastă de roşii crude, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1/2 linguriţă pulbere de seminţe de ardei gras, 500 ml suc de agrişe, 1 l macerat de tărâţe, 75 ml ulei.
Preparare: În castron se pune maceratul şi sucul de agrişe; se adaugă bostanul, morcovul şi pătrunjelul date pe răzătoare, ceapa tăiată mărunt, pulberile, pasta de roşii bine amestecată cu uleiul, iar deasupra verdeţurile tăiate mărunt.
SUPĂ-CREMĂ DE BOSTAN CU SMÂNTÂNĂ
Ingrediente: 400 g bostan, 1 felie de ţelină, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 fir de praz, 3-4 linguri de tărâţe, 250 g smântână, 1,5 1 macerat de lucernă, 1 legătură de verdeţuri, 1 mână de petale roşii sau roz de flori de nalbă de grădină, 1 linguriţă pulbere de seminţe de roşii, 1/2 linguriţă pulbere de seminţe de gogoşari, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge.
Preparare: Se pune maceratul în castron, se adaugă bostanul, rădăcinoasele şi prazul fin mărunţite (manual sau mecanic), tărâţa, smântâna, pulberi-le, iar deasupra se pun verdeţurile tăiate mărunt şi petalele de nalbă tăiate fideluţă.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here