Bolnavii nu au fost primiţi de doctori, elevii au stat acasă, mai multe ghişee au fost închise toată ziua – Grevă generală, la bugetari

388

greva 007O parte din angajaţii sistemului bugetar au făcut ieri grevă japoneză. Cadrele medicale au primit numai urgenţele, iar profesorii au stat la

program, în şcolile goale. Au existat, însă, şi bugetari care nu au aderat la grevă iar alţii au încercat să fie solidari purtând, în semn de protest, banderole albe pe mâini. În primării şi instituţiile de adiministraţie programul de lucru a fost unul normal.

Zeci de bolnavi s-au înghesuit ieri, încă de dimineaţă, la poarta Spitalului „Tudor Vladimirescu” din Târgu – Jiu şi asta nu din cauză că ar fi fost mai multe cazuri decât de obicei, ci, pentru că nu erau primiţi în incinta spitalului. „Este grevă astăzi. Nu cred că operează nimeni, se primesc doar cazurile de urgenţă. Nici nu ştiu dacă să vă las să intraţi. Unii spun să nu mai las oamenii să intre în spital, alţii spun să intre. Eu nu mai înţeleg nimic”, spunea agentul de pază al spitalului. Oamenii, miraţi, nu ştiau ce se întâmplă. Bolnavi sau aparţinători, aceştia au fost trimişi acasă. „Este grevă, reveniţi mâine”, li s-a spus tuturor de către medici şi asistenţi.
Spitalele au percutatdoar la urgenţele
O femeie a fost trimisă acasă în ciuda faptului că fusese operată şi urmau să îi fie scoase firele de la intervenţia chirurgicală. „Scoaterea de fire este o boală cronică, se face de către medicul de familie sau în spital dar, oricum, astăzi este grevă. Veniţi mâine”, a spus medicul de gardă, spre disperarea femeii. În ciuda faptului că la poarta spitalului oamenii se înghesuiau tot mai mult, cadrele medicale ieşiseră pe holuri şi, cu însemnele protestului în piept, aşteptau, efectiv, să treacă ziua de grevă. „În principal protestăm pentru acea lege de salarizare unică ce va aduce scăderi de venituri la nivel salarial. Vrem asigurarea bazei materiale pentru următoarele luni. Astăzi soluţionăm strict urgenţele”, a declarat un asistent. Un astfel de angajat câştigă în jur de 1 700 lei pe lună cu toate sporurile, fiind puse la socoteală inclusiv zilele de week-end şi serviciul de noapte. În urma tăierii acestor sporuri, veniturile scad simţitor.
Clase goale
greva 011Şi angajaţii din învăţământ au protestat. Şcolile şi-au deschis şi ieri porţile, dar pe acestea scria, cu litere de o şchioapă, „Grevă generală de o zi”. Astfel, deşi era o zi de luni, instituţiile de învăţământ erau la fel de goale ca într-o zi de vacanţă. Majoritatea copiilor au ales să nu se prezinte la şcoală iar cei care, totuşi, au venit, au fost supravegheaţi de către profesori pe tot parcursul zilei, fără, însă, a se ţine cursuri. „Astăzi este grevă, 750 – 800 000 oameni din ţară fac grevă. Ni s-a comunicat deja de la unele şcoli că s-a intrat în grevă. Mătăsari, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, Şcoala generală nr. 8, Şcoala nr. 2, Bâlta, Dobriţa, toate grădiniţele din municipiu, oamenii îşi cer drepturile”, a declarat Gheorghe Câlniceanu, preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ Târgu – Jiu. Acesta a mai spus şi că, mai mult ca sigur, există şi profesori care nu doresc această grevă, dar sunt foarte puţini. „Nu sunt şcoli în care să nu se facă grevă, dar cred că mai sunt câteva cadre care nu vor. Din punct de vedere economic ar trebui să facă grevă”, a completat Câlniceanu.
greva 01585% din profesori vor grevă generală pe termen nelimitat
Greva generală pe termen nelimitat este aproape o certitudine. Momentan, procentul cadrelor didactice din judeţul nostru care acceptă să participe la această formă de protest este în jur de 85%. „Pregătim referendumul pentru 16 noiembrie, se adună tabele, să vedem dacă se intră în grevă generală pe termen nelimitat. Până acum lucrurile sunt bune, majoritatea profesorilor vor”, a spus preşedintele FSLI. Astfel, există unităţi de învăţământ unde procentul cadrelor didactice care doresc greva este de 100%, exemple fiind şcoala de la Dobriţa, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”. Un alt procent bun, de 95%, este şi la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, fiind urmat de procente de 90% la Cărbuneşti, Bustuchin şi Şcoala nr. 2 din Târgu Jiu.
„Orice cadru didactic vrea ce este în lege…”
Grevă a fost şi la Grupul Şcolar Materiale de Construcţii din Târgu – Jiu unde era asigurat procentul obligatoriu de 30% din activitate şi personal. Elevii, cunoscând situaţia, nu au mai venit la cursuri iar profesorii care au călcat, totuşi, pragul unităţii de învăţământ, şi-au rezolvat diferite documente şi au avut diferite activităţi, mai puţin cele de predare. „Elevii nu au venit. Avem câţiva profesori care au venit, stau în şcoală, lucrează la documente. Avem asigurat 30% din activitate, personalul de întreţinere, secretariatul… pentru orice eventualitate să fie în şcoală. Sigur că oricare cadru didactic vrea să obţină ceea ce este în lege. Nu cred că există persoană care să nu fie de acord. Nici nu ştiu cum aş vedea eu cele 10 zile fără plată. Ce vor face elevii în aceste zile? Eu nu mi-aş permite să nu vin la şcoală, să las clasele. Chiar dacă nu mă plăteşte, tot trebuie să vin la şcoală”, a spus directorul unităţii, Elvira Şarapatin.
Unii bugetari nu au protestat, alţii au purtat banderolă albă
Magistraţii nu au participat la greva de ieri, intrând în sălile de judecată. De asemenea nici personalul din primării, Prefectură sau Consiliul Judeţean, care au mers la serviciu ca în orice altă zi. Nici la Inspectoratul Şcolar Judeţean nu s-a văzut vreo diferenţă, angajaţii desfăşurându-şi activitatea în mod obişnuit. Deşi oamenii legii sunt membri a două sindicate, aceştia nu au oprit lucrul ieri, declarând că aderă la greva bugetarilor purtând banderolă albă. În ceea ce îi priveşte pe angajaţii Casei de Pensii Gorj, aceştia au mers la serviciu dar singurele activităţi au fost desfăşurate în spatele ghişeelor închise. În schimb, la Direcţia Finanţelor Publice Gorj, programul de lucru a fost normal. Potrivit şefului instituţiei, Ion Cupă, anagajaţii săi au asigurat o treime din activitatea instituţiei, adică relaţiile cu publicul şi activitatea de control. O altă instituţie care nu a aderat la protest a fost Garda Financiară, comisarii având program normal de muncă.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here