BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru 2010

416
mugur-isarescu2-silviu-mateiBanca Naţională a României (BNR) a urcat prognoza de inflaţie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5% şi estimează pentru 2011 o rată de 2,7%.

Ţintele de inflaţie pentru acest an şi 2011 au rămas aceleaşi, de 3,5% plus/minus un punct procentual, respectiv 3% plus/minus un punct procentual.
„Va fi şi în ianuarie un impact negativ de la preţul petrolului. Am rectificat astfel semnificativ şi prognoza pe acest an (…) Mai mult de o cincime din impactul inflaţionist provine dintr-o măsură administrativă”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.
El a mai arătat că şi la nivelul combustibililor, unde preţurile se comportă rigid, va exista un impact similar celui de anul trecut. Potrivit prognozei BNR, inflaţia CORE 2 ajustat va scădea semnificativ în acest an, dar în 2011 va reveni la valori mai ridicate. Isărescu a punctat că la începutul anului viitor este posibil ca inflaţia să intre sub intervalul de variaţie ţintit. Rata anuală a inflaţiei a coborât de la 6,3% în 2008 la 4,74% anul trecut, în contextul unei creşteri a preţurilor cu 0,3% în decembrie faţă de noiembrie, dar BNR a ratat ţinta pentru al treilea an consecutiv.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here