Bisericile de lemn, în atenţia membrilor comunităţii

430
Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara găzduieşte, până mâine, o expoziţie de fotografii cu biserici de lemn, vernisajul având loc vinerea trecută. Este vorba despre cele mai importante lăcaşuri de cult din lemn din mai multe judeţe ale ţării, care au intrat în programul „60 de biserici de lemn”.

Fotografiile care au fost expuse la Curtişoara reprezintă biserici de lemn din mai multe zone ale ţării printre care şi judeţul nostru. Aceste lăcaşe de cult fac parte din programul naţional de restaurare „60 de biserici de lemn”, în care au intrat mai multe astfel de obiective din Gorj. Este o expoziţie itinerantă de lucrări de specialitate şi fotografii cu biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei.
Monumente de identitate naţională
Expoziţia aceasta are ca obiectiv principal asigurarea unei transparenţe totale a proiectului care vizează salvarea urgentă a celor mai importante lăcaşuri de cult din lemn aflate pe teritoriul judeţelor Gorj, Hunedoara, Vâlcea şi Sibiu. Cunoaşterea acestor biserici de lemn, adevărate monumente de cultură, tradiţie şi identitate naţională, este astfel posibilă pentru cei care doresc să viziteze expoziţia care este deschisă până mâine, în timpul orelor de program al Muzeului de la Curtişoara. Un alt scop este acela de a sensibiliza oamenii care dispun de fonduri şi posibilităţi de a ajuta la restaurarea acestor biserici.
Organizatorii evenimentului sunt Centrul de Cultură a Lemnului Curtişoara, Ordinul Arhitecţilor din Romania, Fundaţia „Dala”, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Bucureşti şi Muzeul Ţăranului Român.
Turism de patrimoniu prin revitalizarea obiectivelor
Degradarea bisericilor de lemn este, din păcate, simultană cu cea a arhitecturii ţărăneşti de lemn. Cu acestea se stinge şi o parte din identitatea noastră culturală. Multe dintre ele se află, în prezent, într-o stare avansată de degradare şi, de asemenea, de semi-abandon, deşi se află în proprietatea autorităţilor locale. În cazul acestor monumente, este vitală intervenţia cât mai urgentă, în ideea de a recupera ce se mai poate recupera şi de a atrage publicul şi membrii comunităţii către ele. De asemenea, bisericile de lemn pot deveni o parte importantă în cadrul obiectivelor turismului de patrimoniu din ţară, care la noi în Gorj nu este foarte dezvoltat. Pentru aceasta se pot implica inclusiv meşterii locali, pentru a reîntregi o imagine tradiţională a locurilor.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here