Bisericile de lemn din Gorj, reabilitate printr-un program naţional

567

slivilesti 043Opt biserici de lemn din judeţul nostru vor fi restaurate printr-un program naţional. Acesta vizează reabilitarea a peste 60 de lăcaşe de cult din patru judeţe, printre care şi

Gorjul, şi a fost iniţiat de Ordinul Arhitecţilor din România.

Este vorba despre un proiect iniţiat de Ordinul Arhitecţilor din România, care se numeşte „60 de biserici de lemn”. În acest proiect s-au implicat şi Muzeul Ţăranului Român, Academia de Arte şi Facultatea de Arhitectură din Bucureşti, precum şi câteva fundaţii. În urma unor cercetări la faţa locului s-a stabilit ca în acest program să intre patru judeţe din ţară şi anume Gorj, Hunedoara, Vâlcea şi Sibiu. „Împreună cu Prefectura şi Consiliul Judeţean încercăm să constituim un grup de suport pentru ca acest proiect să se întâmple în judeţul Gorj. Nu este o sumă foarte mare, este vorba despre 400 000 RON”, a declarat Cornel Vişoianu, preşedintele Fundaţiei Culturale „Delta”, implicată, de asemenea, în proiect.
Bani insuficienţi
slivilesti 047Banii care se primesc de la minister pentru acest proiect sunt insuficienţi dar reprezintă un început. Monumentele istorice sunt, în ultimul timp, cenuşăresele societăţii, mulţi uitând de ele. Vişoianu a invitat inclusiv oamenii de afaceri să îşi coboare privirea spre bisericile de lemn care se degradează o dată cu trecerea timpului dar şi a nepăsării celor care ar putea schimba ceva. „Sunt bani care sunt insuficienţi, lansez un mesaj şi către oamenii de afaceri din judeţ pentru că aceste biserici care se află pe raza Gorjului trebuie salvate. Este un punct de plecare şi este un mecanism prin care se poate repune în valoare un patrimoniu care este pe cale să se distrugă. Există un grad de deteriorare indiscutabil, există o expertiză care este făcută voluntar de către Fundaţia „Dada”. Se va încerca găsirea celor mai convenabile soluţii. Se încearcă, într-o primă fază, o protejare a bisericilor şi, în mod evident, după, un proces de restaurare. Invit oamenii sturzade afaceri, firmele mari, să vină şi să înfieze câte o biserică”, a completat Vişoianu.
Biserică salvată prin strămutare
Cele patru instituţii de cultură implicate au realizat o mică expertiză în cele patru judeţe în care se aplică proiectul şi au depistat, astfel, care sunt monumentele cu cea mai mare şi urgentă nevoie de intervenţie. „În vara aceasta, cam prin luna iunie, am avut o întâlnire cu patru instituţii şi anume Muzeul Ţăranului Român, Academia de Arte şi Facultatea de Arhitectură din Bucureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România. Am avut ca subiect patrimoniul din mediul rural şi anume bisericile din lemn şi, pe baza unor informaţii culese de Fundaţia „Dada” şi alte grupuri interesate, s-a ajuns la concluzia că pierderile, distrugerile, sunt mai mari decât este permis şi am hotărât să pornim proiectul care se numeşte „60 de biserici de lemn”, a spus Şerban Sturza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor. Potrivit acestuia, cele 60 de biserici totalizau câteva mii de metri de pictură valoroasă şi toate sunt monumente istorice. Cel mai spectaculos lucru realizat până în prezent s-a făcut la Biserica din Dealul Ocii, Pojogeni. Maica stareţă de la Mănăstirea Cămărăşeasca a acceptat ca biserica să fie mutată acolo, astfel că lăcaşul de cult a fost demontat în întregime şi mutat, biserica fiind acum folosită.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here