Cu o istorie de peste trei secole, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni reprezintă astăzi cea mai veche biserică de zid din județul Gorj. Pentru ridicarea sa, marele Ban Cornea Brăiloiu, ctitorul bisericii, a adus meşteri din Italia, recomandaţi de însuşi domnitorul Constantin Brâncoveanu. Prevăzută iniţial cu drugi puternici de lemn, aşezaţi în zid, care închideau porţile, precum şi cu o „tainiţă” (cameră secretă) situată sub clopotniţă, biserica, concepută mai degrabă ca o „fortăreaţă” – pentru refugiu în caz de primejdie.
În peisajul lăcaşelor de cult din Oltenia, printre bisericile şi mănăstirile declarate obiective cu valoare istorică, se numără şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, situată în zona de nord a municipiului Târgu-Jiu. Aceasta a început să fie construită înainte de anul 1700, fiind ctitoria marele Ban al Craiovei, Cornea Brăiloiu, originar din Vădeni, şi a urmaşilor săi, respectiv fii acestuia, Dositei Monahul împreună cu fratele său Vasile desăvârşind ansamblul, prin realizarea picturilor murale ce decorează interiorul bisericii, în anul 1733. Un merit deosebit l-a avut și familia Dumitru și Maria Pleniceanu care la cumpăna secolelor XIX-XX, au îngrijit sfântul lăcaș.
Potrivit istoricului Andrei Popete-Pătrașcu, pentru ridicarea sa, marele Ban Cornea Brăiloiu, ctitorul bisericii, a adus meşteri din Italia, recomandaţi de însuşi domnitorul Constantin Brâncoveanu (pictat în pronaosul bisericii, peretele dinspre miazăzi), rudă îndepărtată cu Stanca Băneasa, soţia Banului
Brăiloiu. Prevăzută iniţial cu drugi puternici de lemn, aşezaţi în zid, care închideau porţile, precum şi cu o „tainiţă” (cameră secretă) situată sub clopotniţă, biserica, concepută mai degrabă ca o „fortăreaţă” – pentru refugiu în caz de primejdie – arată ingeniozitatea constructorilor în a crea populaţiei mijloace de a se feri din calea primejdiei turceşti, dar nu numai. Construcţia, în stilul tradiţiei bizantine, impresionează nu doar prin masivitate și înfăţişare severă, ci şi prin bogăţia picturii în frescă din interior, singulară, putem spune, în peisajul pictural al lăcașurilor de cult din Oltenia. Într-o inscripţie din proscomidia bisericii, se poate vedea scris: „Ranite, Gligorie, Vasile, zugrafi 7240 (1732 – n.n.), Ion Ucenic”, pictorii bisericii.
Biserica a deținut un bogat patrimoniu de cult
Preotul Doru Drăghici, cel care slujește astăzi la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, ne-a declarat că de-a lungul timpului biserica a deținut o serie de obiectele vechi de cult, printre care, o Icoană împărătească „Sf. Ioan Botezătorul” – 85 x 53,5 x 2,5 cm, o Icoană împărătească „Isus Christos” – 85 x 53,5 x 2,5 cm, o Icoană împărătească „Maica Domnului cu Isus în braţe” – 85 x 53,5 x 2,5 cm, o Icoană împărătească „Sf. Voievozi” – 73,5 x 50,5 x 2,5 cm, o Cruce de lemn pictată „Răstignirea lui Isus Christos” – 195 x 113 x 3,5 cm, datată 1849, dar și manuscrise și cărți vechi precum: o Evanghelie – 1794; un Liturghier – 1887; un Penticostarion – 1800; un Apostol – 1820; o Cazanie – 1834, o Carte de răspunsuri – 1834, un Antologhion – 1779. Toate acestea au fost fişate şi fotografiate de către Oficiul pentru Patrimoniul Cultural Naţional al judeţului Gorj, în anul 1977, fiind preluate pe bază de proces verbal din dispoziția Sfintei Mitropolii a Olteniei și depuse la Mănăstirea Lainici.
Un trecut cu numeroase acțiuni culturale și filantropice
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni se bucură de un trecut bogat în acțiuni culturale și filantropice, prin grija și strădania familiei Dumitru și Maria Pleniceanu, a preoților care au slujit la această biserică, a Consiliului Parohial și a enoriașilor, care, ne mărturisea prof. Andrei Popete-Pătrașcu, încă din timpul Războiului de Independență, la 16 noiembrie 1877, au oferit suma de 148 lei și 95 bani, pentru cumpărarea de arme necesare ostașilor români. De-a lungul timpului, această biserică a susținut activitatea Școlii Primare din Vădeni, a înființat în anul 1940 un muzeu religios, care a adăpostit vreme de un deceniu, cărți bisericești vechi, îmbrăcăminte preoțească, prapori bisericești, icoane vechi pe lemn, sfeșnice, candele etc. Tot la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” funcționa la 1940 și un cor bisericesc, iar în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Biserica a subvenționat o cantină pentru copii săraci din parohie. În anul 1975, sfântul lăcaș avea să fie vizitat de către Î.P.S. Teoctist, Mitropolitul Olteniei de atunci, iar în 1980 de către Damaschin Severineanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, aceste vizite fiind consemnate pe filele Sf. Evanghelii. În 1987 Î.P.S. Nestor, vizita și el Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Vădeni, pentru ca la 24 noiembrie 2002, Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Olteniei, să viziteze la rându-i sfântul lăcaș, apoi la 19 august 2007 să participe la resfințirea Bisericii, împreună cu un ales sobor de preoți. Vizitele înaltelor fețe bisericești au continuat și în următorii ani, în 2009 fiind prezent la Vădeni și Î.P.S. dr. acad. Irineu, Mitropolit al Olteniei.
Biserica din Vădeni, astăzi
Astăzi Parohia Vădeni Nord numără 320 de familii. De la venirea pr. Doru Drăghici, prin strădaniile sale, s-a recondiţionat faţada exterioară și restaurat pictura murală a bisericii, s-a realizat un nou acoperiş de tablă, s-a realizat porţionarea drumului de acces către biserică, precum şi renovarea cavoului familiei Pleniceanu. În anul 2007, s-a editat o monografie a bisericii (Biserica din Vădeni. Trecut și prezent, Tîrgu-Jiu, Editura Măiastra, 208 p.), pentru ca în ultimii ani să fie tipărit un pliant cu informații despre istoricul Bisericii (Biserica din Vădeni. Trei secole de istorie), să se organizeze acțiuni omagiale și comemorativ-religioase la Monumentul Eroilor situat din apropierea bisericii, activități pastoral-misionare și culturale destinate tinerilor, în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj și Asociația „Școala Gorjeană”. De asemenea, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Vădeni a fost inclusă în cadrul Proiectului Județean „Istoria de lângă noi. Ziua Internațională a Monumentelor Istorice”, sute de elevi trecând pragul sfântului lăcaș în ultimii ani. Enoriașii parohiei au susținut de-a lungul ultimilor ani, financiar și cu bunuri alimentare sau îmbrăcăminte, acțiunile caritabile organizate de diferite instituții locale, județene sau naționale.
Minodora Sucea