Birău e un primar bun. Pentru șeful său de partid și pentru firma de casă

2060

Și-a propus nimic și a realizat…nimic. Asta e imaginea primarului Dănuț Birău după un an de mandat în fruntea comunității de la Târgu-Cărbunești. Sau cel puțin asta reiese de pe pagina oficială, de pe internet, a instituției pe care acesta o conduce.
În timp ce eventualii investitori care ar putea crea locuri de muncă la Cărbunești pot afla de pe site-ul primăriei despre flora și fauna orașului, precum și despre tradițiile zonei, chestiuni neesențiale pentru oamenii de business și care nu-i determină să deschidă o afacere în orășelul de pe malul Gilortului, primarul Dănuț Birău e preocupat, în mod special, de două lucruri: piața de vechituri a orașului și strada Pieții, adică ceea ce interesează, în mare parte, comunitatea rromă din zonă, o comunitate fidelă PSD, partid care l-a susținut pe Birău la alegerile de anul trecut.
În schimb, Birău nu e interesat să recupereze prejudiciul creat în bugetul public al orașului prin menținerea, ilegală, în poziția de viceprimar a șefului său de partid Iuliu Călina.

Dănuț, fă-te că lucrezi!
Interfața Primăriei orașului Târgu-Cărbunești cu lumea nu există. Site-ul oficial al instituției pare încremenit în timp, iar de transparență nici nu poate fi vorba, în condițiile în care nici măcar chestiunile elementare, impuse a fi făcute publice, din oficiu, de legea privind accesul la informațiile de interes public, nu sunt actualizate. Asta denotă, în primul rând, dispreț față de lege și de cetățenii urbei, și mai apoi în raport cu oamenii de afaceri interesați de potențialul zonei.

Orașul Târgu-Cărbunești înseamnă piața de vechituri și strada din zonă
Preocuparea majoră a primarului Dănuț Birău este realizarea unei copertine la piața second-hand din oraș, obiectiv pe care l-a adus în atenția opiniei publice de mai multe ori în ultimele luni, și reabilitarea străzii Pieții, pentru care a primit, recent, fonduri prin PNDL.
Concret, în luna martie a acestui an, consiliul local al unui orășel din Norvegia a aprobat suma de 220.000 de coroane norvegiene, adică aproximativ 30.000 euro pentru ca autoritățile locale din Târgu-Cărbunești să reabiliteze piața unde se vând produse și haine second-hand. Practic, norvegienii sunt dispuși să plătească pentru ca și cerșetorii și infractorii să fie ținuți în țară. Cam la atât se rezumă activitatea lui Birău de până acum. Curios este că primarul insistă cu această investiție deși, în 2013, Curtea de Conturi a descoperit că bugetul public al orașului a fost prejudiciat cu peste 31.000 de lei la obiectivul “Copertină metalică pentru comercializarea produselor second-hand”, întrucât ţevile metalice nu corespundeau standardelor din documentaţia tehnică şi ofertă.
Recent, pe programul de finanțare PNDL, orașului Târgu-Cărbunești i-au fost aprobate două proiecte: primul pentru construirea unui corp nou de clădire la o școală gimnazială și reabilitarea străzii Pieții.
Tot controlul inspectorilor de conturi, din aprilie 2013, a scos la iveală faptul că nu s-au respectat prevederile legale privind atribuirea contractului de achiziţie publică, a celui de concesiune de lucrări publice şi a contractului de concesiune de servicii prin divizarea unui obiectiv şi încheierea mai multor contracte distincte și s-au acceptat şi plătit lucrări de asfaltare, neexecutate şi la preţuri supraevaluate la obiectivul “Strada Pieţei”, în valoare de 20.000 de lei.
Nu este clar dacă aceste prejudicii s-au recuperat pe vremea fostului primar Mazilu sau, după finalizarea litigiilor cu Curtea de Conturi și rămânerea definitivă a raportului de control acestea trebuiau urmărite de actualul edil, cert este că Birău investește alți bani în aceleași obiective.

Firma de casă, contracte de sute de mii de euro cu primăria
Având în vedere vechea colaborare dintre primarul Birău, încă din vremea în care era director de școală, cu firma Econmet SA este greu de crezut că altă societate va primi cei 3,6 milioane de lei.
De altfel, în ultimii ani, societatea Econmet SA a câștigat zece contracte de lucrări cu Primăria Târgu-Cărbunești a căror valoare se ridică la 369.000 euro. Unul dintre asociații firmei este Vasile Măciucă, consilier local PNL la Licurici, amic al fostului primar Viorel Mazilu, dar și al directorului Școlii Generale “Gheorghe Uscătescu”, Dănuț Birău. De altfel, Econmet a derulat, în acea perioadă, lucrări atât la unitatea de învățământ condusă de Birău, cât și la casa acestuia din Ștefănești.
Când s-a făcut preluarea de stafetă de la Mazilu, actualul primar a luat și firmele de casă ale primăriei. Econmet a rămas prestatorul preferat la Cărbunești și, chiar în aceste zile efectuează unele lucrări la sediul primăriei și la clădirile din jurul acesteia.

Alte prejudicii, aceleași personaje
Primarul Dănuț Birău nu pare atât de preocupat de recuperarea banilor comunității cât timp nu a întreprins nici o măsură pentru aducerea sumei cu care fostul viceprimar Iuliu Călina a prejudiciat bugetul public. În 2013, Agenția Națională de Integritate a constatat că Iuliu Călina, viceprimar și președinte al PSD Târgu-Cărbunești, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât în vreme ce el era consilier local, Primăria Târgu-Cărbunești a încheiat contracte pentru furnizare de produse cu firma soției sale. În decembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a încheiat definitiv cazul, în defavoarea lui Călina, care ar fi trebuit să-și piardă calitatea de consilier local și, implicit pe cea de viceprimar. 12 din cei 15 consilieri locali, printre care și Birău, au votat pentru menținerea acestuia în funcție și au fost amendați de către ANI. În final, în iunie, anul trecut, Călina a demisionat. Organele de cercetare penală au constituit un dosar în care se fac cercetări pentru a stabili cine sunt vinovații pentru prejudicierea bugetului local cu suma încasată, ilegal, de Călina în perioada decembrie 2015 –iunie 2016. Până la declanșarea cercetărilor, primarul orașului Târgu-Cărbunești ar fi trebuit să inițieze o acțiune în instanță pentru recuperarea indemnizației încasată necuvenit pe cele șapte luni de către șeful său de partid, însă pe rolul instanțelor de judecată nu există o astfel de acțiune. Birău a fost interesat doar să nu-i fie prejudiciat bugetul personal și a contestat amenda ANI în instanță, în final reușind să anuleze sancțiunea de 2.000 de lei.
George Constantin

15 COMENTARII

 1. S-a inlocuit comandantul Buculea cu unul venit de la Jiu si ar trebui sa il.puna putin cu botul pe labe pe Dl Primar Danut, pe nea Mitica cu politaiu Lacatusu ca prea isi fac de cap.

  • Coco ai citit declaratia lui Danut Birou…este tot ca tine suflet inchiriat de romanca ta. Gagicar si rupt in cur de sarac.
   Peste 2ani il pasează nea Mitica si aduce alta marionetă.

 2. nu stiu ce aveti cu acest primar care a fost dorit de 68% din populatia acesstui oras pt progranul cu care s-a prezentat in campania electorala si se poate vedea ca doar dupa 1 an a realizat cate ceva si anume largirea strazii ce traverseaza orasul ,asfaltarea drumului catre pojogeni si altele.Oare acest articol nu cumvaeste scris de domn Fugaru ,fost militian si fost viceprimar al acestui oras care vrea sa -l improste cu noroi pe Calina?De ce nu-si asuma ce scrie?Pt 10 paini care au fost livrate cresei de copii printr-un contract inchiat intre primarie si cresa acest domn fugar a facut sesizare la ANI ,iar in urma sesizarii Calina s-a aflat in stare de incompatibilitate.Dar domn Fugaru a uitat ca acest contract a fost conceput si semnat de domnia sa ,sper ca nu l-a vizitat neamtul Alzheimer,ca in situatia asta nu si-ar mai aduce aminte de toate ilegalitatile care le-a facut in acest orassi anume „demolarea si construirea magazinului fara aprobare si autorizatie ,taierea arborilor de la cabana si amenajare parcare auto fara aprobare si autorizatie ,organizare a 86 de nunti in cadrul restaurantului gilort fara a avea un ospatar angajat ,Acestea sunt doar cateva din multele ilegalitati ,domn fugaru .De ce ati fost inchis o noapte la racoare?Va statea bine cu bratarile la mana dar sa nu regretati ca nu le mai purtati ca o sa va puna altele mai elegante ,ca sa fiti la moda

 3. Mihaita tie tia dat apt ANL in fata alorlalti ? cat de curva esti si tu,pana anul trecut erai bot in bot cu Mazilu,acum ai schimbat fundul il pupi pe cel nou vai de capul nostru….

  • Bravo Mihaita pentru susținere.
   Crezi ca Romanica este ca Norvegia?
   Greu de noi aici cand platim taxe si iar taxe iar din bugetul local se plateste nea Mitica sa curate in fiecare an langa Parcul Stejeret pentru ca nea Ion Fugaru ii roaga pe oameni sa depoziteze mizeri, demolari si gunoaie si apoi amenință.
   Deci cum este Mihaita cu Fat Frumos Danut Birau?

 4. Domnule reporter, va apreciez inteligența dar as vrea sa imi spun si eu parerea mea in calitate de cetațean al orasului de pe str pietii si chiar de etnie rroma.
  1. Spuneti ca propuneri si realizari 0.
  Dar tot dvs spuneti ca sa fac ceva lucrari cu nu stiu ce firmă, ca au venit niste fonduri din Norvegia ,ca s-au aprobat fonduri pt reabilitarea str pietii etc.
  Cred ca ocoliti putin ce cred eu ca este ff interesant si nu spuneti cum au venit acei bani din norvegia cum si cum s-au reusit acele fonduri pt str pietii.
  2. Toții primarii care s-au perindat pe la primarie,doar asa ne-au obtinut votul cu promisiunea ca reabiliteaza str pieții dar nimeni nu a reusit pina acum, dar aflu din articolul dvs acest lucru si tare m-am bucurat.
  3 str pietii.
  Nu este in exclusivitate str țiganilor ci este cea mai importanta str din oras este centura orasului este iadul locatarilor si stresul soferilor.
  4 piața de vechituri .
  Este un mare avantaj pt etnie dar rromi nu fac comert intre ei. Cine sunt clienti? Eu cred ca e benefica pt tot orasul si satele din apropiere
  – acea zona arata haotic dar acolo se afla si piata agroalimentara si o poarta de intrare in oras prin statia CFR.
  O reabilitare inseamna ceva pt fatada orasului.
  Dar toate acestea inseamna realizari sau asa cred eu.
  Nu imi vine sa cred ca a sosit ceasul mult asateptat dar dc se reface str pietii dl primar o sa aibe toată susținerea noastra. CINSTE PRIMARULUI.
  5 Totusi eu nu am inteles pe cine aveti ura. : pe PSD, pe dl Calina, pe firma de constructii , pe dl primar sau pe rromi ?!

 5. Ce relații voi aici este adevărat toți primarii care au fost la putere tot așa au făcut.Am vorbit special cu primarul Birău de situația acestui oraș în special de str calea Tg Jiu strada care e uitată de acești aleși acesta strada unde de afla numai construcții noi și mereu în construcție nu beneficiază de canalizare ,gaze șanțurile de drenare lucruri care sunt strict necesare, poate faceți o comisie sa vă deplasați la fața locului să vedeți adevărul despre aceasta strada

  • Vorbim de santuri, utilități edilitare, invatamant, cultura, protectie sociala dar totul se reduce la cultura, ce ai tu acasa si cum ai facut.
   Acest orfan care este marioneta lui TOADER PASTI CRISTIAN si a doctorului Tirziu nu poate. Pentru ca nu are din ce sa poata cand el este cum se vede din declaratia de avere fiul ploii.
   Sa nu amintim de nea Dumiteu Belu zis Americanul care a mers la doua si trei capete in campanie si acum serveste doar sampanie din lucrarile primite de la Dl primar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here