Biblioteca pentru Copii, în casă nouă

487

foto biblioteca pentru copii sediul nou 002Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu-Jiu are casă nouă. Aceasta îşi va deschide, pentru micuţi, uşile, peste aproximativ o lună. Noul sediu se găseşte în spatele Centrului de Recrutare Militară din Târgu-Jiu. Biblioteca pentru Copii a fost mutată încă din această vară, până acum fiind realizat procesul de inventar.

“Nu este uşor să iei la mână şi să inventariezi atâtea volume, cu atât mai mult cu cât noi le-am adus de dincolo, de la sediul vechi, în pachete, pe care bibliotecarele au trebuit să le selecteze şi să le inventarieze una câte una”, a declarat Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”. Deşi a fost anevoios, procesul acesta s-a încheiat, în prezent mai fiind necesară rezolvarea ultimelor detalii înainte de deschidere. Spaţiul vechi, în casa Moangă, de pe strada Siretului, a fost retrocedat în urmă cu câţiva ani, Consiliul Judeţean plătind chirie pentru ca secţia pentru copii să poată funcţiona acolo în continuare.

Pentru că erau chiriaşi, nici investiţii nu au fost făcute astfel că, deşi este un monument istoric, acum clădirea se află într-o stare deplorabilă. Încăperile întunecoase şi reci, parchetul vechi care scârţâie la orice pas şi pereţii crăpaţi formează un peisaj nu tocmai potrivit pentru o bibliotecă pentru copii.

Spaţiu mai atractiv

foto biblioteca pentru copii sediul nou 005Mutarea în sediul cel nou a fost planificată de mai mult timp dar abia cu câteva luni în urmă a fost realizabilă. “Nu ne-a costat mare lucru. Mobilierul îl achiziţionaserăm deja de ceva timp şi era folosit şi în clădirea veche, aşa că noi nu am făcut decât să mutăm aici şi mobila şi cărţile. Spaţiul de aici era deja amenajat. Noi am mai achiziţionat pe aici ce a fost nevoie, am pus perdele noi pentru a face spaţiul mai atractiv pentru micuţi. Încercăm să amenajăm într-un colţ şi o mică ludotecă. Spaţiul este destul de generos dar trebuie să împăcăm multe aspecte”, a mai spus Bratu. În cadrul acestei biblioteci, cele trei spaţii de la parter sunt destinate arhivei şi depozitelor, în timp ce etajul, unde se află o sală mare, este sală de lectură dar şi sală cu acces liber la raft. Ultimele detalii care vor fi puse la punct trebuie să fie atât pe gustul copiilor care vor împrumuta cărţi de acolo cât şi pe gustul adulţilor care mai vin cu micuţii şi care, la rândul lor, sunt „clienţii” bibliotecii.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here