Beneficiile uleiului de palmier

487

uleiUleiul de palmier este utilizat de peste 5000 de ani şi e originar din Africa, existând şi acum plantaţii sălbatice de palmieri. Este folosit în alimentaţie şi ocupă un loc fruntaş în consumul mondial de uleiuri şi grăsimi.

Se obţine din partea care înconjoară sâmburele prin zdrobire şi presare. Se folosesc şi sâmburii, după ce sunt sparţi şi decojiţi merg mai departe la obţinerea uleiului din sâmbure de palmier. Uleiul din sâmbure se obţine separat deoarece compoziţia şi utilizările sunt altele. Uleiul de palmier se utilizează în întreaga lume ca ulei de gătit şi margarină. Din grăsimile din palmier utilizate în diferite amestecuri se obţin diverse produse alimentare, dar se foloseşte şi prepararea produselor casnice.

Beneficiile consumului de ulei de palmier:

Se recomandă în alimentaţie datorită faptului că se absoarbe şi se digeră uşor şi de aceea reprezintă un suport pentru o hrană sănătoasă. Grăsimile şi uleiurile reprezintă 95% din lipide. Uleiul de palmier este compus dintr-un amestec de acizi graşi: acid oleic, acid linoleic, acid palmitic, acid stearic. Uleiul de palmier nu are colesterol. Studii au arătat că o dietă pe bază de ulei de palmier nu duce la creşterea colesterolului, ci chiar scade nivelul de colesterol. Are un conţinut bogat de vitaminele A si E. Conţinutul mare de beta-caroten, are un rol important în menţinerea sănătăţii ochilor, a mucoaselor, membranelor şi a pielii, dezvoltarea oaselor. Are şi rolul de antioxidant datorită vitaminei E. Prin consumul de ulei de palmier se menţine funcţia neurologică în limite normale. Copiilor li se va administra uleiul roşu de palmier, bogat în vitamina A, ca supliment alimentar. În amestec cu cel de peşte reduce riscul afecţiunilor cardiovasculare. Vitamina E este prezentă în toate ţesuturile. Datorită faptului că este un bun antioxidant, cercetătorii au subliniat faptul că previne apariţia cancerului, artritelor, aterosclerozei şi bolii Alzheimer.

Cristina RĂSCOL

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here