Beneficiile ghimbirului asupra organismului

1883

Ghimbirul este o mirodenie cunoscută din cele mai vechi timpuri în Asia, mai exact în sudul Chinei sau India. Este membru al aceleiaşi familii care include şi cardamonul şi turmericul.

Denumirile plantei provin din latinescul ”zingiber”, imprumutat si el din greaca veche (”zingiberis”).

Denumirea greacă este, de fapt, o preluare din limbile vorbite pe teritoriul Indiei în acea perioadă: ”singivera” în pali şi ”shringavera” în sanscrita. Aceste denumiri înseamnă ”în formă de corn de cerb”.

Cu toate că denumirile în majoritatea limbilor europene provin din limba greaca, ghimbirul este numit de grecii contemporani ”piperoriza” (radacină de piper) cu referire la gustul iute al rizomului. Aroma este răcoritoare, asemănătoare cu cea a citricelor. Gustul este puternic şi iute.

În ce forme se găseşte în magazine

Ghimbirul este comercializat sub mai multe forme: suplimente şi tratamente cu ghimbir; rădăcini întregi, proaspete; rădăcini uscate; ghimbir pudră; ghimbir conservat; ghimbir crisalizat; ghimbir murat; ceaiuri cu ghimbir simple sau în diverse combinaţii.

O rădăcină de ghimbir are o culoare galben-deschis la interior şi o coajă de diferite nuanţe cafenii. Rizomii întregi au gustul cel mai proaspăt.

Rădăcinile uscate se găsesc în magazine întregi sau tăiate feliuţe.

Ghimbirul pudră are o culoare galben-deschis şi este obţinut prin măcinarea rădăcinii uscate.

Ghimbirul conservat este preparat din rizomi tineri, decojiţi şi tăiaţi feliuţe şi apoi fierţi într-un sirop gros de zahăr. Aceste este moale şi cărnos, dar extrem de iute.

Ghimbirul cristalizat este obţinut prin fierbere în sirop de zahăr, uscat apoi la aer şi uscat în zahăr.

Ghimbirul murat este tăiat feliuţe foarte subţiri, apoi murat în oţet. Acesta are culoare rozalie.

Beneficiile ghimbirului pentru sănătate

Ghimbirul este un adevărat aliat în lupta cu diverşi agenţi patogeni, de aceea beneficiile sale nu sunt de neglijat.

– Stimulează funcţia digestivă

Acest ingredient împiedică apariţia disconfortului digestiv, balonarea sau indigestia, prin stimularea enzimelor cu rol eficient în absorbţia nutrienţilor. De asemenea, acest ingredient are proprietăţi antiinflamatorii, ajutând la relaxarea muşchilor stomacului şi lasă sistemul digestiv să proceseze hrana.

– Remediu contra răcelii şi gripei

Ghimbirul are efect diaforetic, prin proprietăţile de activizare a procesului de transpiraţie. Pe lângă reducerea manifestărilor de gripă şi răceală, ghimbirul ajută şi sistemul imunitar, susţinând organismul să lupte împotriva agenţilor patogeni (virusuri sau bacterii).

– Ajută la scăderea colesterolului

Un nivel crescut de colesterol şi trigliceride îţi pune sănătatea în pericol, atrăgând după sine o serie de probleme cardiovasculare. Ghimbirul susţine scăderea colesterolului, facilitând astfel circulaţia sângelui în corp şi împiedicând formarea cheagurilor de sânge.

– Contribuie la îngrijirea pielii şi a părului

Extractul de ghimbir este un ingredient prezent şi în multe cosmetice cu efect antioxidant sau de hidratare. În acelaşi timp, este utilizat şi în tratament împotriva căderii părului, contribuind la regenerarea foliculilor.

Cum se poate consuma ghimbirul

Ghimbirul poate fi consumat sub diferite forme. Iată câteva exemple:

-adăugaţi puţin ghimbir proaspăt la un smoothie sau suc

-adăugaţi ghimbirul proaspăt sau uscat în reţete de tip stir-fry (prăjite rapid sau dressing-uri pentru salate

-folosiţi ghimbir proaspăt sau uscat pentru a condimenta orice reţetă de peşte.

Pe esteto.ro găseşti o multitudine de produse ce au la bază ghimbir la preţuri excelente! Intră şi convinge-te!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here