Beneficiile consumului de vin

711
vin rosuTot mai multe studii au fost dedicate, în ultima perioadă, efectelor pe care consumul de alcool îl are asupra sănătăţii noastre.
Vinul, bun pentru inimă
Unii specialişti susţin că vinul roşu previne bolile de inimă, care apar atunci când nivelul de colesterol creşte în arterele ce transportă sângele către inimă.

Nivelul crescut de colesterol duce la blocarea parţială a arterelor şi din acest motiv inima nu mai primeşte suficient oxigen.
Testele susţin ipoteza că pentru persoanele între 30 şi 50 de ani, consumul moderat (1-2 pahare pe zi) de vin roşu reduce riscul atacurilor de inimă. De asemenea, s-a stabilit că vinul roşu poate preveni un nou atac de inimă, în cazul persoanelor care au suferit deja unul.
Medicii se referă la acest colesterol care blochează arterele, ca fiind „colesterolul rău”. Acesta este curăţat din sânge cu ajutorul „colesterolului bun”. Consumul moderat de vin echilibrează raportul dintre valorile colesterolului rău şi cel bun. În plus, vinul are şi un efect anticoagulant reducând riscul formării cheagurilor de sânge.
În plus, vinul poate reduce riscul dezvoltării demenţei şi a altor boli ale creierului (cum este Alzheimer, de exemplu).
Vinul roşu şi vinul alb
Foarte multe studii au concluzionat că vinul are un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi zaharuri naturale, benefice sănătăţii organismului.
Vinul conţine, de asemenea, un nivel ridicat de potasiu şi o cantitate redusă de sodiu. Spre deosebire de vinul alb, cel roşu conţine mult mai mult potasiu dar şi mai multă vitamina B, datorită cojilor boabelor de struguri care, în timpul fermentării, stau mai mult în contact cu sucul produs.
Vinul şi digestia
Vinul ajută la producerea sucului gastric în stomac, facilitând astfel procesul de digestie.
Pentru cei trecuţi de vârsta de 50 de ani, există riscul ca stomacul să nu mai producă suficient acid hidrochloric (necesar în digerarea mâncării) şi de aceea medicii recomandă consumarea unui pahar de vin, în fiecare zi.
De asemenea, vinul are şi un efect calmant, ajutându-i pe cei care au probleme cu somnul.
Vinul şi caloriile
Până acum nu s-a inventat vreo dietă cu vin, dar este destul de sigur faptul că această băutură conţine destul de multe calorii. Un pahar de vin (fie el roşu sau alb) conţine în jur de 100 de calorii.
Vinurile dulci, care au în componenţă, pe lângă alcool şi zahăr rezidual, pot conţine mai multe calorii.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here