Beneficiile consumului de ceai

447
ceaiCeaiul este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Consumul de ceai contribuie la combaterea şi prevenirea multor boli, fiind cunoscut pentru proprietăţile sale curative încă din Antichitate. Ceaiul are proprietăţi diuretice, antioxidante şi conţine foarte multe vitamine.

Efectele curative ale ceaiului
Beneficiile ceaiului sunt cunoscute de foarte mult timp în culturi precum cea chineză, japoneză sau indiană. Recent, oamenii au devenit foarte interesaţi de beneficiile consumului de ceai, redescoperind proprietăţile protectoare şi revitalizante ale acestei băuturi. Cele mai cunoscute sortimente de ceai sunt ceaiul verde, negru şi cel roşu. De-a lungul timpului, au fost inventate diverse metode de preparare şi combinare a ceaiului, folosindu-se, dincolo de planta propriu-zisă, multe alte arome, precum lămâia, coaja de portocală sau scorţişoara.
Polifenolii din ceai combat afecţiunile cardiovasculare
Cercetări recente au demonstrat că orice specialitate de ceai derivată din Camellia sinensis are capacitatea de combate cancerul. Polifenolii, substanţele întâlnite în frunzele acestei plante, aduc ceaiului proprietăţi antioxidante. Aceleaşi substanţe contribuie la protejarea celulelor, previn coagularea şi menţin buna circulaţie a sângelui, reducând, astfel, riscul apariţiei unor afecţiuni precum trombozele, infarctele sau accidentele vasculare cerebrale. Ceaiul, prin conţinutul bogat de polifenoli, menţine nivelul scăzut al colesterolului, neutralizează enzimele care influenţează creşterea tumorilor şi stimulează sistemul imunitar. Totodată, ceaiul, în special cel verde, reduce semnificativ riscul pentru hipertensiune.
Ceaiul, sursă de vitamine
Consumul regulat de ceai asigură un aport impresionant de vitamina B1, B2 şi B6. Dincolo de aceste vitamine, frunzele de ceai conţin şi o cantitate importantă de acid folic, tanin, aminoacizi, glucide şi uleiuri volatile. Datorită acestor caracteristici nutritive, ceaiul funcţionează ca un stimulent extraordinar atât fizic cât şi intelectual. De asemenea, ceaiul are o acţiune eficientă împotriva agenţilor mutageni, stopând procesele de îmbătrânire, îmbunătăţind activitatea aparatului digestiv şi renal şi ajutând organismul să reziste la infecţii.
Ceaiul, remediu împotriva răcelilor
Dacă suferi de răceală poţi consuma cu încredere ceai! Înainte de a începe un tratament medicamentos, încearcă să te tratezi consumând cât mai multe citrice (care au un conţinut bogat de vitamina C) şi cât mai mult ceai. Ceaiul cald este cea mai recomandată băutură pentru lunile friguroase, atunci când organismul nostru este permanent în lupta cu virozele. O cană fierbinte de ceai înlătură cu succes senzaţia de frig şi întăreşte sistemul imunitar.
Sfaturi pentru un ceai delicios
Pentru a obţine un ceai delicios, încearcă să combini cât mai multe sortimente de plante. Totodată, poţi adaugă lămâie, mere sau alte fructe aromate care să parfumeze ceaiul şi să îl facă mult mai plăcut la gust. Dacă preferi ceaiul îndulcit, înlocuieşte zahărul cu mierea, care dincolo de faptul că e mult mai sănătoasă, are şi un gust mult mai bun. Pentru că recipientele din plastic tind să modifice gustul ceaiului, este recomandat să eviţi folosirea lor.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here