Bebe Viorel Ionică: „Gorjenii trebuie să voteze cu Mircea Geoană”

394

ionicaVicepreşedintele PSD Gorj, Bebe Viorel Ionică, vorbeşte liber despre candidatul la preşedinţie Mircea Geoană şi despre beneficiile pe care le va aduce gorjenilor un preşedinte social-democrat.

Politicianul Ionică subliniază legătura anormală înaintea turul doi, existentă între Traian Băsescu şi liderul de sindicat Marin Condescu, dar şi miza care a dus la încheierea unui protocol între cei doi. Ionică nu uită să atragă atenţia electoratului că pedeliştii s-au putea deda la fraudă electorală duminică, doar pentru că, forţaţi de la centru, trebuie să scoată rezultate foarte bune, mai ales că au pierdut primul tur al prezidenţialelor în Gorj.

Reporter: De ce ar trebui gorjenii să voteze cu Mircea Geoană?
Bebe Viorel Ionică: Gorjenii trebuie să voteze cu Mircea Geoană, deoarece candidatul PSD va aduce, după 6 decembrie, o stare de normalitate în ţară dar şi una de lucru. Geoană alături de Crin Antonescu şi coaliţia nou formată, care vor să îl susţină pe Iohannis pentru poziţia de premier, vor relansa economia pentru a scoate România din criză.
Rep.: Ce va aduce bun pentru gorjeni Mircea Geoană?
B.V.I.: Mircea Geoană a promis că va sprijini, în continuare, prin politicile pe care le va promova în Guvern, întărirea poziţiei energetice a României în Europa de sud-est şi implicit, industria energetică bazată pe minerit, care va fi până în 2030-2040 pilonul principal al energeticii din România. Pentru că în Gorj predomină industria energetică şi minieră vom avea şi noi rezultate de aici.
Rep.: Este oportună relaţia politică dintre liderii de sindicat din Gorj şi liderii politici de la PD-L, implicit cu Traian Băsescu?
B.V.I.: Traian Băsescu, prin ceea ce a făcut în ultimul timp, a confirmat caracterul său şi imaginea de om care promovează dezbinarea dar şi lucrurile negative în colaborarea dintre instituţii. Asta, atât în lumea politică dar şi în raport cu tinerii, cu pensionarii şi cu dascălii. Pe acest calapod de dezbinare, Băsescu a încercat dar a şi reuşit, din păcate, să dezbine mişcarea sindicală sprijinindu-l prin Puiu Horea, sindicalistul care a dus de altfel prima dată minerii la Bucureşti, care este, totodată, vicepreşedinte al PD-L Hunedoara şi are o funcţie şi în ministerul Transporturilor condus de Radu Berceanu. Horea a întărit legăturile cu sindicalistul Marin Condescu, afiliind sindicatele de la EM Lonea şi Petrila la mişcarea sindicală de la Gorj.
Rep.: Care credeţi că este miza sprijinului politic oferit de Marin Condescu lui Traian Băsescu?
B.V.I.: Se bănuieşte că între Băsescu şi Condescu a fost semnat un protocol, care nu ştim ce prevede dar bănuim că ar reprezenta vânzarea pe nimic a SNLO. Condescu nu este, de altfel, un om de sindicat este un om de afaceri. Legăturile lui cu sindicatul sunt, se pare, destul de slabe la vedere dar el este implicat mai mult în lumea afacerilor. Sunt convins că este posibil ca o parte din oamenii cu care colaborează Condescu să încerce să cumpere, evident, la un preţ de nimic SNLO-ul. Nu trebuie uitat ce s-a încercat să se facă prin intermediul ICM-ului, adică să se cumpere la preţ de nimic unităţile miniere.
Băsescu, mogul de presă
Rep.: De ce credeţi că programul de campanie a lui Băsescu se bazează pe un război la adresa aşa-zişilor moguli mediatici, alţii decât cei ai PD-L-ului. Nu are altceva de spus electoratului?
B.V.I.: Traian Băsescu nu are, de fapt, niciun proiect, el nu are ce arată că a făcut în cei cinci ani cât a condus de la Cotroceni. Nu are realizări. În schimb i se pare lui că această temă cu mogulii ţine la oameni, la populaţie şi în virtutea unui caracter pe care îl are, şi l-a demonstrat de atâtea ori, a unui om care nu spune adevărul şi nu este de partea adevărului, aminteşte de mogulii de la Realitatea şi de al Antena 1, dar nu spune nimic de Păunescu, mogulul aflat în spatele B1TV, nu aminteşte de Prigoană, deputatul PD-L, care are Etno TV şi Traf TV şi apoi mogulii de presă locali. Eu aş putea să suspectez că, inclusiv Băsescu este la rândul lui un mogul pentru că nu ştiu dacă televiziunea locală Gorj TV, este a lui Ionel Manţog, a lui Traian Băsescu ori a altui personaj important din PD-L. Pot spune acelaşi lucru despre televiziunea pedelistă de la Mehedinţi care se bănuieşte că ar fi a lui Stânişoară sau a lui Traian Băsescu. Aceste lucruri sunt un pic neclare, eu nu mi le-am lămurit până acum dar pune numeroase semne de întrebare la adresa mogulilor de presă la care face referire candidatul Băsescu. Nimeni nu îşi asumă paternitatea acestor televiziuni locale dar fac la greu politica PD-L, se şi vede de altfel. De dimineaţă până seara pe aceste canale media nu se vede decât acţiunile lui Băsescu şi ale PD-L.
Rep.: Legat de filmul în care Traian Băsescu apare lovind un copil, în 2004, credeţi în veridicitatea lui?
B.V.I.: Este foarte greu să mă pronunţ dacă este veridic sau nu pentru că nu sunt un specialist în imagini TV sau de film, dar ştim toţi comportamentul preşedintelui care se poate vedea. Este un cumul privind comportamentul, nu este o excepţie. Atunci nu pare a fi o surpriză dacă priveşti un om care are mai multe ieşiri de genul: <<ţigancă împuţită>>, <<păsărică>>, dar şi alte lucruri care nu pot fi considerate drept o regie. Acest limbaj, gestica, de fapt, într-un cuvânt comportamentul, nu fac cinste unui preşedinte de stat european şi modern aşa cum ne dorim cu toţii. Aceste lucruri îi depunctează pe preşedintele Băsescu.
Manţog, apreciat pentru „munca din spate”
Rep.: Cum apreciaţi vizita electorală recentă a lui Traian Băsescu în Gorj, doar în turul doi? Are vreo legătură cu absenţa din judeţ a liderului PD-L Gorj, Ionel Manţog?
B.V.I.: Nu are legătură neapărat. Chiar dacă Ionel Manţog era în Gorj el pleca şi evita întâlnirea cu Băsescu. Amintesc aici vizita lui Băsescu la Tismana când preşedintele a venit în judeţ dar lui Manţog i s-a indicat să nu se afişeze în preajma preşedintelui. Deci, nu neapărat Băsescu a venit în Gorj că omul Manţog este accidentat acum, ci, mai mult, ca să salveze nişte aparenţe, pentru că pe fond Manţog este finanţatorul la greu a lui Traian Băsescu prin poziţia cheie pe care o are în mineritul şi energia gorjeană, unităţi care rulează mii de miliarde de lei şi unde se câştigă bani mulţi prin tot felul de licitaţii ,,aranjate”. Deci, Manţog este foarte bun pentru PD-L dar să nu se arate, să stea undeva la spate dar să lucreze de acolo.
Rep.: PD-L a pierdut primul tur al alegerilor prezidenţiale la Gorj. Din acest motiv la şedinţa de la Bucureşti a liderilor din teritoriu cu conducerea centrală a partidului, şefii organizaţiei de la Gorj au fost ameninţaţi cu sancţiuni dacă nu scot un scor bun. Măsuri drastice s-au luat şi la Mehedinţi şi la Hunedoara. Sunt disperaţi acum pedeliştii gorjeni, aflaţi sub presiunile de la centru? Sunt pregătiţi de fraudă electorală?
B.V.I.: Ei sunt disperaţi. Probabil că se vor deda la tot felul de metode mai puţin ortodoxe cu mită cu căratul la vot. Să nu uităm că Gorjul, la nivel naţional, se clasează pe locul trei la turism electoral iar în Oltenia este pe locul I, cu 12.000 de turişti electorali. Deci s-a lucrat la greu în primul tur şi probabil vor încerca din nou şi în turul doi. Cu toate acestea toate organismele abilitate să monitorizeze procesul electoral, şi partidele, în speţă PSD-ul, va monitoriza atent procesul de vot şi tot ce se va întâmpla. Vom încerca să dăm în vileag toate neregulile pentru că noi considerăm că alegătorii trebuie să îşi exercite votul într-un deplin discernământ. Pe de altă parte, oricum la nivel organizaţiei PD-L Gorj este o debandadă de mult instaurată, în 2008, când au prelungit o conducere interimară până acum. Creierul Ionel Manţog a fost de altfel suspendat din funcţie, dovada fiind că lucrurile nu sunt deloc normale pe acolo. Trecând peste toate aceste chestiuni, eu sunt convins însă că gorjenii vor veni însă la vot şi că vor alege preşedintele care să îi reprezinte cu cinste în lume, un diplomat, un om de cultură, de educaţie aleasă, un bun familist, o persoană echilibrată care îşi ţine cuvântul dat. Sunt convins, de asemenea, că Gorjul se va afla pe primul loc privind prezenţa la vot dar şi la voturile care îi vor fi atribuite olteanului nostru Mircea Geoană. Duminică, gorjenii trebuie să voteze cu Mircea Geoană.
Interviu realizat de ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here