Băuturile dulci, un pericol pentru sănătate

514
suc 2În urma unor studii efectuate s-a ajuns la concluzia că băuturile dulci duc la apariţia cancerului de pancreas. Consumul a două sticle de băuturi dulci pe săptămână creşte riscul de declanşare a cancerului pancreatic, din cauza aportului mare de zahăr în sânge.

Spre deosebire de precedentele studii din acest domeniu, efectuate pe voluntari europeni sau americani, noul studiu s-a concentrat asupra asiaticilor, pe un eşantion de 60.000 de persoane din Singapore.
Interesul oamenilor de ştiinţă a fost motivat de faptul că, în opinia lor, stilul de viaţă al locuitorilor de pe continentul asiatic devine tot mai occidental.
Participanţii la acest studiu care obişnuiau să consume cel puţin două sticle de băuturi dulci pe săptămână erau în majoritate bărbaţi tineri, care nu făceau sport, fumători, consumatori de alcool şi adepţi ai unui regim alimentar bogat în calorii.
Cercetătorii au încercat să stabilească diverse legături între descoperirile lor şi alte elemente de alimentaţie asociate cu cancerul de pancreas, precum consumul de carne roşie.
„Bănuim că zahărul este vinovatul principal, însă nu putem să o dovedim cu certitudine”, a explicat Mark Pereira, cercetător la Universitatea Minnesota din Statele Unite, unul dintre autorii studiului. El a precizat, totodată, că acest studiu nu a luat în calcul toate tipurile de băuturi dulci prezente pe piaţă.
Cancerul pancreatic este tipul de cancer cu cea mai rapidă evoluţie la adulţi, mai puţin de 5% dintre pacienţi reuşind să trăiască cinci ani de la diagnosticare.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here