Băuturile carbogazoase, pericol pentru sănătate

451
bauturi acidulateAceste băuturi sunt aproape nelipsite din alimentaţia noastră de zi cu zi. Carbogazoasele reprezintă o alternativă gustoasă atunci când vrei să elimini senzaţia de sete. Dar, sucurile acidulate conţin acid citric şi acid fosforic, responsabili cu apariţia multor afecţiuni grave. Specialiştii oferă ca alternativă sucurile proaspete, făcute în casă, pentru că sunt gustoase şi sănătoase.

Nenumărate studii arată că sucurile acidulate au în componenţă chimicale periculoase, responsabile pentru multe dintre bolile digestive (gastrită, sindrom de intestin iritabil), dar şi pentru diferite carenţe.
Afectează smalţul dinţilor
Experţii americani avertizează că sucul acidulat este foarte periculos pentru smalţul dinţilor, distrugându-l în timp în proporţie de 84 la sută. De asemenea, studii americane au demonstrat că sucul acidulat anulează acţiunea unor medicamente analgezice, şi nu numai. Chiar şi efectul antibioticelor poate fi anihilat.
Impediment, în absorbţia calciului
Băuturile carbogazoase sunt considerate nocive în mare parte din cauza conţinutului bogat în acid fosforic, responsabil pentru scăderea absorbţiei calciului şi altor minerale la fel de importante pentru buna funcţionare a organismului. Doar 500 ml de sucuri carbogazoase pe zi pot împiedica asimilarea calciului, ducând la grave probleme de creştere şi de dezvoltare a oaselor la copii. De asemenea, nici femeile de peste 40 de ani nu ar trebui să abuzeze de băuturile carbogazoase, fiindcă acestea cresc semnificativ riscul de fragilizare a oaselor şi chiar de apariţie a osteoporozei.
Creşte pofta de mâncare
Specialiştii au descoperit că băuturile acidulate reprezintă un risc pentru siluetă din cauza zahărului conţinut, utilizat pentru a substitui pulpa de fructe. În plus, acidul fosforic şi aromele artificiale sunt de vină şi pentru o poftă crescută de mâncare.
Benzenul, compus cancerigen
Cantitatea de benzen din sucurile acidulate este de opt ori mai mare decât cea din apa plată, spun specialiştii. Benzenul este o combinaţie de vitamina C şi benzoat de sodiu, utilizat drept conservant în băuturile răcoritoare, dar şi în multe băuturi alcoolice.
Acest compus chimic, recunoscut ca puternic cancerigen, este asociat în special cu apariţia leucemiei. În cazul cancerului de intestin, un pahar de suc răcoritor pe zi este mai mult decât suficient pentru a favoriza proliferarea celulelor cancerigene.
Energizantele, foarte periculoase
Cercetări în domeniul alimentaţiei arată că băuturile energizante sunt periculoase, în special pentru adolescenţi, pentru femeile însărcinate şi pentru cele care alăptează. Acestea sunt o combinaţie de fructoză, taurină sintetică şi alte elemente chimice, responsabile pentru apariţia unor probleme digestive, dar şi pentru deshidratarea gravă a organismului.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here