Băsescu: Trebuie să capitalizăm CEC-ul, să devină o bancă care se adresează agricultorilor

368
Traian Băsescu a declarat, la televiziunea publică, că trebuie exclusă varianta privatizării CEC-ului şi, cu sprijin de la Guvern, “să-l capitalizăm suficient pentru ca să devină o bancă care se adresează agricultorilor, afirmând că s-a făcut o greşeală că, într-o ţară cu un puternic caracter agricol, nu există o bancă care să se adreseze agricultorilor.

“Soluţia acum este să uităm de privatizarea CEC şi, cu sprijin de la Guvern, să finanţăm CEC-ul, să-l capitalizăm suficient pentru ca CEC-ul să devină şi o bancă care se adresează agricultorilor sau poate cu prioritate agricultorilor”, a afirmat Traian Băsescu, spunând că s-a făcut o greşeală că ţara a fost lăsată fără nicio bancă care să aibă ca profil finanţarea agricolă.
“Noi am făcut marea greşeală că am lăsat ţara fără nicio bancă având ca profil finanţarea agriculturii, într-o ţară cu puternic caracter agricol”, a spus şeful statului.
Întrebat dacă nu se poate crea o bancă agricolă, şeful statului a susţinut că este foarte greu să creezi o bancă de la zero, “care să-şi dezvolte sucursale în toate comunele, iar CEC-ul este o astfel de bancă. Cu capital de stat”.
“Criza actuală ne învaţă un lucru foarte important: dereglementarea totală a sistemelor bancare a dus la prăbuşirea unei economii globale. România trebuie să înveţe din lecţia crizei financiare globale care este generată de bancheri. Criza aceasta a fost creată de un sector privat vital. Şi el se numeşte sectorul financiar-bancar global”, a afirmat Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here