Barack Obama reînvie tensiunile rasiste

501
Preşedintele american, Barack Obama, a revigorat tensiunea rasială pe care de obicei caută să o tempereze, calificând drept „stupidă” atitudinea poliţiei care a arestat săptămâna trecută un prieten de-al său şi eminent profesor universitar de culoare.

La posturile de televiziune sau pe bloguri, se punea aceeaşi întrebare: primul preşedinte de culoare al Statelor Unite a mers oare prea departe când a atacat, în faţa a milioane de telespectatori, poliţia din orăşelul Cambridge (Massachusetts, nord-est), pentru arestarea lui Henry Louis Gates Jr., cu toate că, după cum mărturisea chiar el, Barack Obama nu avea la dispoziţie toate elementele dosarului?
Gates, specialist în probleme africane şi afroamericane la prestigioasa universitate Harvard şi vechi prieten al lui Barack Obama, a fost arestat săptămâna trecută după ce a forţat uşa de la intrare în propria locuinţă pentru că nu-şi găsea cheile la întoarcerea dintr-o deplasare. Poliţia a fost alertată de un vecin, care a crezut că este vorba despre o intrare prin efracţie.
Faptele diferă în funcţie de persoana care le relatează: profesorul sau cel care l-a arestat, respectiv sergentul James Crowley. Henry Gates susţine că a fost victima unui comportament rasist, în timp ce poliţistul susţine că a fost condus la secţie pentru că s-a comportat nepoliticos.
„Nu cunosc toate faptele”, a recunoscut Barack Obama în cursul unei conferinţe de presă.
Dar „poliţia s-a comportat într-un mod stupid arestând o persoană în condiţiile în care existau dovezi că aceasta se afla la ea acasă”, a spus el.
O asemenea arestare ilustrează importanţa pe care factorul rasial continuă să o aibă în Statele Unite, în pofida progreselor înregistrate, el fiind dovada vie în acest sens, a declarat Obama care, în cursul campaniei electorale şi după învestire, a manifestat o anumită rezervă în această privinţă.
Pentru sergentul Crowley, care se declară un partizan al lui Obama, acesta este „pe dinafară”.
Când a ajuns la domiciliul lui Gates, poliţistul nu ştia dacă are de-a face cu proprietarul sau cu un infractor, iar apoi, când acesta nu a vrut să-şi dovedească identitatea decât cu greu, nu a ştiut dacă în casă nu se afla un hoţ, a raportat Crowley.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here