Bankwatch trage un nou semnal de alarmă asupra locurilor de muncă din industria cărbunelui

712

Promotorii energiei pe bază de cărbune pretind că aproape 30 000 de locuri de muncă vor fi create sau păstrate în Europa de sud-est dacă termocentralele planificate vor fi construite, însă o analiză Bankwatch lansată săptămâna trecută arată că peste 5.000 de locuri de muncă vor fi pierdute.

“În România, planurile pentru a construi o nouă unitate la Rovinari ignoră disponibilizările succesive din ultimii ani, iar ţara nu are nici o strategie pentru redezvoltarea regiunilor miniere, deşi ministrul Energiei a anunţat eliminarea cărbunelui până în 2040. România este singura ţară din regiune care a trecut printr-un proces de închidere a minelor de huilă la începutul anilor 2000 în Valea Jiului, iar acesta a eşuat, precum şi singura ţară care în prezent are mai mulţi angajaţi în sectorul energiei regenerabile decât cel al cărbunelui. Producţia de electricitate din lignit a scăzut de la 37% în 2011 la 25% în 2015, în timp ce aportul regenerabilelor a crescut de la 2% la 15%. Printre recomandările raportului se numără demararea unor procese pentru planificarea unui viitor fără cărbune în comunităţile afectate. Acestea trebuie integrate ţinând cont şi de dezvoltarea economică, dar şi de infrastructură, educaţie, politici sociale sau cele privind participarea. Politicile „de jos în sus” pot avea mai mult succes decât cele „de sus în jos”, localnicii cunoscând cel mai bine care sunt nevoile lor. De asemenea, strategiile energetice şi climatice ale statului, dar şi iniţiativele locale de dezvoltare, trebuie să conţină prevederi ce ţin de tranziţia justă. Acestea trebuie să fie supuse consultării cu publicul larg într-un moment în care toate opţiunile sunt încă deschise. Raportul integral este disponibil aici: https://issuu.com/bankwatchro/docs/jobs_romania_2018_update”, se arată în comunicatul transmis de Bankwatch România.“Guvernele din regiune care pretind că industria cărbunelui poate fi ținută în viaţă nu fac altceva decât să îşi înşele cetăţenii. Promisiunea creării de locuri de muncă menţine lucrătorii şi comunităţile captive în trecut”, spune Ioana Ciută, coordonator pentru energie Bankwatch și co-autoarea acestui studiu. “În acelaşi timp, 1.5 milioane de persoane din Uniunea Europeană lucrează în sectorul regenerabilelor, iar această cifră este în creştere. Există alternative pentru cetăţeni, şi acestea ar avea succes dacă guvernele le-ar promova la fel de mult precum salvarea cărbunelui. (…) Sfârşitul epocii cărbunelui este o realitate, iar Europa de sud-est nu este imună la acest lucru”, adaugă Pippa Gallop, coordonatoare pentru cercetare Bankwatch şi co-autoare a acestei analize.

Bankwatch: Speculaţiile de menţinere a locurilor de muncă, aberante!
În raportul emis recent de Bankwatch, se arată că la Termocentrala Rovinari figurează 3.000 de locuri de muncă menţinute, iar constatările specialiştilor prezic că acestea vor scădea cu 1.468 de posturi în cariere. La unităţile din componenţa Complexului Energetic Oltenia, numărul total de angajaţi în 2013 era de 12.589, acesta scăzând anual, astfel că la finele anului trecut, subunităţile CEO numărau doar 7.053 de salariaţi. “Procesul de închidere a minelor de lignit continuă: Mina Seciuri a fost închisă în mai 2017, iar următoarea mină a cărei închidere este programată este Rovinari începând cu 2019, anticipându-se că de atunci mina va rămâne fără cărbune. Această carieră are în prezent 390 mineri. Cariera Peşteana, cu 738 de angajaţi, îşi va înceta operaţiunile în 2023 din acelaşi motiv. (…) Mai realistă este estimarea fostului director CEO de 500 de locuri de muncă – probabil pentru funcţionarea termocentralei. Pe website-ul CEO consumul de lignit al noii unităţi este estimat la 4.6 milioane de tone, cantitate care ar proveni din carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa. Speculaţiile potrivit cărora pentru această cantitate de cărbune vor fi menţinute 3.000 de locuri de muncă sunt aberante, acest lucru traducându-se într-o productivitate de 1.533 tone/angajat/an, cu mult sub nivelul din 2017 de 3.190 tone/angajat/an înregistrat de companie, dar şi sub media UE de 6.111 tone/angajat/an. În ipoteza în care s-ar atinge media UE, pentru cele 4.6 milioane de tone ar fi necesar 753 de angajaţi în cele trei cariere, nu 2.221 cât lucrează în prezent. (…) Deşi nu a fost anunţată producţia anuală planificată în această nouă unitate, acordul pentru înfiinţarea companiei mixte Huadian-Oltenia estimează un total de 6.750 de ore de funcţionare pe an, cu o eficienţă tehnică de 41,72%, ce ar rezulta într-o producţie de 4,050 GWh/an. Dacă luăm în considerare estimarea de 500 de locuri de muncă, aceasta s-ar traduce în 8,1 GWh/angajat/an, de două ori mai puţin decât productivitatea de la Šoštanj 6 din Slovenia – aşadar şi acest număr de salariaţi este nerealist. Raportându-ne la Šoštanj 6, un total de 231 de angajaţi pare mai posibil”, se mai arată în studiul Bankwatch.
Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here