Bani, din piatră seacă! – Foştii angajaţi ai Petrom Ţicleni au ieşit în stradă

455

pag1Câteva zeci de foşti angajaţi ai Petrom Ţicleni au protestat ieri împotriva deciziei instanţelor de judecată care au stabilit să îi oblige să restituie banii obţinuţi cu greu, ce reprezintă acordarea unor drepturi salariale.

Oamenii şi-au arătat astfel nemulţumirea după ce s-au trezit obligaţi să dea banii, astfel dobândiţi, înapoi unităţii la care au lucrat. Protestul foştilor salariaţi de la Petrom Ţicleni nu a fost ascultat de nimeni din conducerea societăţii. Protestul a început ieri dimineaţă şi a durat câteva ore.

Protestatarii, foşti angajaţi, spun că în această situaţie sunt, la nivel naţional, mii de oameni care au lucrat la Petrom, iar în Ţicleni este vorba despre circa 800 de persoane. După ce au cerut în instanţă mai multe drepturi pe care le aveau, cum ar fi primele de murături ori primele de Paşti sau de Crăciun, aceştia s-au trezit de curând că le sunt luaţi banii înapoi. Şi de parcă acest lucru nu ar fi de ajuns, oamenii nu trebuie să dea numai banii pe care i-au primit ci, potrivit unor hotărâri date de Curtea de Apel Craiova, sume chiar mai mari.
„Nu am de unde să îi dau înapoi”
Mulţi dintre nemulţumiţi sunt, însă, acum pensionari care au venituri foarte mici şi care nu au de unde să scoată atâţia bani. „Am primit şi eu cinci milioane pentru murături şi acum mi cer înapoi şi pe ăia. Nu am de unde să îi dau. De ce mi i-au dat dacă nu a fost bine? Nu trebuia să mi dea. Acum nu ştiu de unde să îi iau. Am pensie mică, nu mă pot descurca”, s-a plâns unul dintre foştii angajaţi. În această situaţie se află însă foarte mulţi din foştii angajaţi ai Petrom. O parte din ei au reuşit, în primă fază, să primească aceste drepturi, prin hotărâri judecătoreşti. „Când au văzut că noi câştigăm şi primim bani au oprit procesele. Unii nu s-au mai putut judeca pentru că era vorba de prea mulţi bani pe care trebuia să ni dea înapoi”, a declarat Filofteia Stăncioi, fostă contabilă în cadrul intreprinderii. Cei care au primit, însă, aceşti bani, îi vor returna.
Vor să ajungă la CEDO
protest bun 2Oamenii, totuşi, sunt hotărâţi să protesteze, în continuare, pentru drepturile lor şi chiar să meargă mai departe. Aceştia spun că dacă nu li se va da câştig de cauză şi chiar vor trebui să plătească aceste sume, probabil că executarea silită sau închisoarea este singurul lucru care îi aşteaptă pe mulţi dintre ei. Sau, cel mai probabil, vor merge chiar la CEDO. Singura şansă este la Curtea de Apel de la Craiova, deşi ei nu cred că li se vor face dreptate. „Nu ştiu ce vom face. Ce dă Dumnezeu. Mergem şi până la CEDO dacă e nevoie. Unii dintre noi au trimis deja actele. Restul aşteaptă hotărârile şi vor trimite şi ei. Altfel nu avem ce să facem. Să plătească statul. Dar de fapt tot noi plătim, că de la noi ne dau banii”, a spus un fost angajat, Constantin Ţicleanu.
Angajaţii, în aceeaşi situaţie
Nici actualii angajaţi nu sunt mai mulţumiţi de condiţii, deoarece absolut toţi cei care au câştigat procesele contra companiei sunt în aceeaşi situaţie. „Trebuia să avem nişte drepturi trecute în contractul de muncă. Trebuia să primim bani şi pentru încălzire. Este vorba despre patru mii de metri cubi de gaz pe an pe care ar trebui să îi primim. Noi am cerut pe ultimii trei ani, dar nu ni dă nimeni. Ni se spune că s-au introdus în salarii, dar asta ar însemna că noi muncim pe gratis şi că banii pe care îi primim sunt doar ajutoarele astea”, a spus şi un actual angajat. Reprezentanţii Petrom Ţicleni însă nu au vrut să dea detalii.
„Nu avem voie să vă dăm noi o poziţie oficială. Dacă vreţi, ne trimiteţi întrebări pe adresa de mail sau pe adresa societăţii şi vă vom răspunde în câteva zile”, a declarat Ştefan Pricunda, reprezentant al Petrom Ţicleni. Protestatarii nu intenţionează să iasă astăzi, din nou, în stradă.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here