Bandă spintecată la UMC Lupoaia, din lipsa personalului aferent excavatorului

552

O bandă de transport cărbune a fost spintecată în întregime la UMC Lupoaia, la finalul săptămânii trecute, după ce pe aceasta a ajuns o armătură care a afectat astfel o mare suprafață din lungimea bucății transportoare de cauciuc. Incidentul s-a petrecut ca urmare a faptului că la excavatorul respectiv, ca și la toate utilajele similare de la celelalte exploatări miniere ale CEO, se lucrează sub personalul din normativ. Mai exact, la excavator de 1300, unde s-a petrecut incidentul, lucrează acum doar patru persoane, deși normal, la patru benzi câte are utilajul, ar fi trebuit să mai fie și patru lăcătuși mecanici, un excavatorist și un maistru. Problema în cauză, ca și lipsa buldozerelor din carierele miniere ale CEO, dar și reorganizarea care îngreunează și mai mult activitatea, mai ales în lipsa personalului din aceste unități, a fost deja reclamată la companie. Asta de către reprezentanții sindicatelor independente, prin președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica.

13315606_1717385098535584_1434938164984782678_nPornind de la incidentul care a avut loc chiar la finalul săptămânii trecute, fiind vorba despre spintecarea benzii de cauciuc, în lipsa unui manipulant care să supravegheze procesul de producție, Nicu Bunoaica și colegii săi din sindicatele libere ale CEO au redactat o adresă, ce va ajunge și la ministrul Energiei. Documentul respectiv, care va fi trimis, luni, și managerului CEO, dar și Consiliului de Supraveghere, conține nemulțumirile reprezentanților a opt sindicate din companie, care reclamă, în special reorganizarea ineficientă, care s-a făcut la CEO. Reorganizarea în cauză, funcțională parțial, mai mult încurcă decât simplifică lucrurile din companie, spune Bunoaica, afectați fiind, în special, angajații din producție care se lovesc primii, de lipsurile de materiale, de personal și de front de lucru.

13325660_1717385158535578_795479471876361944_nAvarie și la un excavator!
Chiar la finalul săptămânii trecute, tot la UMC Lupoaia a mai fost o avarie și la un excavator, din lipsa buldozerelor din fața acestuia. “Vinovați sunt cei din conducerea CEO care au redus aceste utilaje, făcând așa-zise economii pentru a vinde energie la un preț cât mai bun. Din dorința de a produce megawatul cât mai ieftin pentru a-l vinde la un preț bun, producția cărbunelui a ajuns să se facă rudimentar și cu mari eforturi. Directorii de unități nu au ce face în fața economiilor impuse de noua reorganizare, deși, la rândul lor, avertizează și ei la Divizia Minieră lipsurile existente”, a declarat Nicu Bunoaica.
“Știm și suntem de acord că trebuie luate măsuri prin care să fie reduse cheltuielile de orice natură pentru obținerea unui preț pe Mw care să ne asigure intrarea în piață. Înțelegem necesitatea unei noi organizări care să facă mai flexibil actul managerial, care să permită un flux decizional mai bun și luarea unor decizii în timp scurt. În aceeași măsură suntem conștienți că deciziile care sunt și vor fi luate nu trebuie să afecteze sănătatea, integritatea și siguranța lucrătorilor și a mijloacelor de producție. Nu înțelegem de ce pe de o parte se reduc cheltuieli în anumite capitole, iar pe de altă parte se fac cheltuieli absolut nejustificate sau se reduc acolo unde nu trebuie. Poate că este suficient să arătăm că, în ideea reducerii cheltuielilor de transport s-a renunțat la mijloace de transport utile și care puteau ajunge în orice loc al carierei în detrimentul unor mijloace de transport «de asfalt»”, a complet Bunoaica vorbind de reducerea cheltuielilor de producție și a cheltuielilor în intervențiile electrice și mecanice și cu reviziile. “Am ajuns să funcționăm în conditii tehnice riscante și cu personal sub limita normală, cu riscuri umane și tehnice de netăgăduit”, a mai transmis Bunoaica trăgând un semnal serios de alarmă în legătură cu economiile, care atrag însă costuri ridicate, făcute de CEO.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Nu numai pe excavatoare este lipsa de personal ci si la actionarile de la benzi unde un muncitor trebuie sa supravegheze 8 tobe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here