Băncile vor avea probleme cu executarea garanţiilor

374
euro-1-afpBăncile se vor confrunta cu probleme în 2010, în contextul în care executarea garanţiilor este un proces foarte dificil, anticipează directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu, care consideră că vor mai exista insolvenţe în rândul companiilor mari.

„Sunt convins că da (vor mai apărea insolvenţe la companiile mari – n.r.), pentru că în final lumea a încercat să amâne cât mai mult”, a spus Negriţoiu.
El consideră că printre problemele cu care se va confrunta sistemul bancar anul viitor se numără sănătatea financiară a clienţilor, a corporaţiilor cu care lucrează şi, mai ales, insolvenţe şi falimente şi repercursiunile acestora asupra situaţiilor financiare ale instituţiilor de credit.
„Până la urmă garanţia nu este garanţie. Dai credite pe garanţii şi acestea nu folosesc la nimic. Băncile vor avea probleme din punctul ăsta de vedere: nu pot nici să recupereze împrumuturi, nici să execute garanţiile”, a spus Negriţoiu. Şeful ING crede că, în ceea ce priveşte corporaţiile, băncile îşi vor menţine prudenţa, în contextul în care riscul pe România este în creştere, inclusiv din cauza capacităţii de a executa colateralul în condiţii de criză. „Multe societăţi româneşti încearcă să evite pe de o parte executarea colateralului, iar pe de cealaltă parte rambursarea sau plata creditelor de care nu mai au nevoie sau pe care nu pot să le mai susţină cu activitatea proprie. În matricea de calcul a riscului pentru o ţară contează şi capacitatea instituţională, legală, de a executa colateralul. Ori la noi sistemul îl protejează pe datornic şi este aproape ostil creditorului. (…) Noi facem comparaţie între executarea colateralului în Olanda şi în România şi este diferenţă de la cer la pământ. Şi atunci lumea se întreabă de ce sunt mai scumpi banii în România, de ce dobânzile sunt mai mari? Răspunsul este: pentru că include toate imperfecţiunile pieţei, inclusiv posibilitatea (redusă – n.r.) de a executa colateralul”, a explicat Negriţoiu.
Selecţie după Mediafax, realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here