Băncile pot executa orice bun aflat în proprietatea rău-platnicilor

814

Ghiseu-banca-baniDin ce în ce mai mulţi români care înainte de criză şi-au „amanetat” veniturile pe 30-40 de ani, împrumutându-se la bănci,

se confruntă în prezent cu reducerea drastică a bugetelor şi incapacitatea de a-şi plăti ratele lunare.

Avocaţii afirmă că în funcţie de natura creditului, băncile vor găsi o modalitate de recuperare a împrumuturilor, însă până la a alege soluţia extremă, executarea silită, încearcă să negocieze cu clientul şi să-l convingă să plătească.
„Depinde de tipul de credit, dacă este vorba de un credit cu garanţii reale sau dacă este vorba despre aşa-zisele credite cu buletinul. Dacă un client este rău-platnic de mai mult de 30 de zile, banca îl înscrie în Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP). După anumite somaţii către client, la aproximativ 5-6 luni după ce acesta nu şi-a mai plătit datoriile, banca demarează procedura de executare silită. Prima dată se execută garanţiile reale, proprietăţi ipotecate sau gajuri. În cazul în care împrumutul nu este acoperit prin executarea acestor bunuri, se trece la executarea altor bunuri care aparţin clientului. Dacă nu există garanţii reale pentru împrumut, banca poate să demareze executarea silită asupra oricărui bun aflat în proprietatea clientului”, ne-a explicat Mihai Cuc, avocat, partener al firmei de avocatură Enescu & Cuc. Potrivit acestuia, băncile nu sunt tocmai încântate să aplice această soluţie şi încearcă să găsească o cale de compromis astfel încât clientul să-şi poată plăti datoria. „Fie banca acceptă că datornicul să plătească o parte din bani şi să-i acorde o pasuire, până la găsirea unei soluţii de genul refinanţare sau rescadenţare”, a adăugat Mihai Cuc. Potrivit unui raport recent publicat de Banca Naţională a României (BNR), aproape 650.000 de români aveau restanţe mai mari de 30 de zile la credite, la sfârşitul lunii septembrie, în creştere cu 58% faţă de aceeaşi lună din 2008. Creditele în lei sunt cele mai neperformante, înregistrând 60% din total. Totodată, sumele restante au ajuns la 2,4 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 190 milioane de lei. În septembrie anul trecut, valoarea restanţelor mai mari de 30 de zile era de circa 845 milioane de lei.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here