BAC fără incidente în Gorj

404

Aproximativ 4.700 de absolvenţi de liceu din judeţul Gorj au susţinut ieri prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat – proba la limba şi literatura română. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, această primă probă scrisă s-a desfăşurat fără incidente, înregistrându-se un număr de doar 261 de absenţi.

În judeţul Gorj, proba scrisă la limba şi literatura română s-a desfăşurat în 16 centre de examen. Dintre cei 4.699 de candidaţi, doar 261 au decis să nu se prezinte la examen. Cei 4.438 de candidaţi care s-au prezentat au avut trei ore la dispoziţie pentru a rezolva subiectele. La profilul uman, subiectul I a constat într-un fragment la prima vedere din „Accidentul”, de Mihail Sebastian, fragment pornind de la care elevii au avut de îndeplinit mai multe cerinţe La subiectul II elevii au avut de argumentat, în 15 – 30 de rânduri, importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent iar la subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600 – 900 de cuvinte (doua – trei pagini) în care candidaţii să prezinte „tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând simbolismului”. La profilul real, subiectul I a avut mai multe cerinţe pornind de la un fragment din „Scrinul negru” de George Călinescu. Printre altele, elevilor li s-a cerut să găsească sinonimele la cuvintele „mormane” şi ”uzate” şi să explice rolul cratimei în secvenţa „cu câte-un gumilastic”. La subiectul II, elevilor de la profilul real li s-a cerut să argumenteze, în 150-300 de cuvinte, importanţa alegerii unui model în viaţă. La acelaşi profil, subiectul III a constat în redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte „tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga”.

Candidaţii la BAC, luaţi prin surprindere de subiecte
Subiectele la proba scrisă la limba şi literatura română i-au cam luat prin surprindere pe candidaţi, care să nu aşteptau să le „pice” tot poezie. Chiar şi aşa, aceştia au declarat că subiectele li s-au părut accesibile şi că speră să obţină o notă bună. „Nu a fost nici greu, nici uşor; a fost OK. Am nimerit poezie – Tudor Arghezi, „Testament”. Sincer, nu mă aşteptam la poezie; mă aşteptam să fie roman sau nuvelă, orice altceva în afară de poezie. M-am pregătit destul de mult şi sper să iau o notă bună. Vedem peste câteva zile”, a spus una dintre elevele care au susţinut proba scrisă la centrul de examen de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. O altă elevă a spus că subiectele „au fost acceptabile. Nu mă aşteptam să avem gen liric; nu a fost greu dar am învăţat mai mult genul epic. Mă aştept să iau 8 sau 9”.

Urmează proba obligatorie a profilului
Examenul de bacalaureat va continua miercuri, 3 iulie, cu proba obligatorie a profilului, urmată vineri, 5 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate ale examenului de bacalaureat vor fi afişate în data de 8 iulie, până la ora 12:00; în aceeaşi zi, între orele 12:00 şi 16:00, vor putea fi depuse şi eventualele contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în perioada 9-11 iulie, urmând ca pe data de 12 iulie să fie afişate rezultatele finale ale primei sesiuni a examenului din acest an.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here