Avocatul Deaconu se plânge că a fost ascultat neconstituţional de DNA

409

deschidereConsiderând că i-au fost încălcate drepturile prevăzute în Constituţia României, avocatul Nicolae Deaconu, soţul fostului subprefect de Gorj, Lelioara Deaconu, a solicitat Curţii de Apel din Craiova suspendarea cauzei pentru judecarea la Curtea Constituţională a unor excepţii invocate.

În 14 octombrie, judecătorii Curţii de Apel din Craiova au decis admiterea unei excepţii de constituţionalitate din două invocate şi au hotărât să nu suspende judecarea cauzei de corupţie în care este trimis în judecată alături de soţia sa şi alte nume importante de la nivelul conducerii judeţului. Nemulţumit, avocatul a formulat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care va decide în 27 octombrie soarta dosarului.

Nici nu s-a înregistrat bine cauza pe rolul instanţei din Craiova că avocatul Nicolae Deaconu, în calitate de inculpat, a cerut suspendarea ei, pe motiv că în anchetă nu s-au respectat câteva drepturi constituţionale. De aceea în 14 octombrie a decis să se adreseze judecătorilor, invocând două excepţii de neconstituţionalitate.

Prima se referă la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, avocatul sesizând faptul că ordonanţa de înfiinţare a acestui parchet nu ar fi constituţională. Această cerere a fost admisă de judecătorii din Craiova. Cea de-a doua cerere a avocatului este legată de probele şi mijloacele de probă, referindu-se la înregistrările audio şi video din acest dosar. Această excepţie a fost, însă, respinsă de magistraţii din Craiova care au mai dispus şi nesuspendarea judecăţii.

Înalta Curte decide miercuri

Nemulţumit de soluţie, avocatul a formulat recurs împotriva hotărârii luate la Craiova, iar recursul, pe excepţie, se va judeca pe 27 luna aceasta la Înalta Curte de Casaţie.

În această cauză au fost inculpate de către Direcţia Naţională Anticorupţie mai multe persoane, respectiv: Lelioara Deaconu, fost subprefect de Gorj, soţul său, Nicolae Deaconu, avocat, Ioana Călinescu, şef serviciu de legalitate Prefectura Gorj, Ştefan Burghici, funcţionar al Prefecturii Gorj, Ilie Gheorghe şi Marinela Bardan, funcţionari ai Primăriei Târgu-Jiu dar şi Remu Stamatie, fost funcţionar al Primăriei Turceni. Ei au fost acuzaţi de mai multe fapte de corupţie. Ca părţi civile în dosar s-au constituit Primăria Târgu-Jiu şi Finanţele Publice.

Faptele!

Procurorii au reţinut că în perioada 2002-2007, Lelioara Deaconu şi Ioana Călinescu, folosindu-se de prerogativele funcţiilor deţinute, i-au determinat pe Gheorghe Ilie, Bardan Marinela, şi Burcheci Ştefan să acţioneze contrar atribuţiilor de serviciu şi să propună Comisiei Judeţene validarea şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri din rezerva Municipiului Târgu-Jiu, în baza unor documentaţii incomplete şi falsificate.

Tot ele au acceptat astfel de documente, au votat pentru validarea acestor suprafeţe de teren şi au semnat hotărârile Comisiei judeţene în calitate de secretar, respectiv membru fără să verifice legalitatea, verosimilitatea şi pertinenţa documentaţiilor.

Astfel, a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea lui Nicolae Deaconu şi a fiului Ioanei Călinescu deşi aceştia nu aveau dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate pe raza administrativă a Municipiului Târgu-Jiu. Deaconu Nicolae a obţinut două suprafeţe de teren în suprafaţă totală de 3.300 mp. iar fiul inculpatei Călinescu Ioana două terenuri în suprafaţă totală de 2.731 mp., toate imobilele fiind situate pe raza Municipiului Târgu-Jiu.

Sechestrul!

Pentru obţinerea acestora, i-a ajutat şi Remu Stamatie, care a întocmit două adrese în care a menţionat, în mod nereal, că suprafaţa de teren vizată de Deaconu Nicolae ar fi fost ocupată de groapa de cenuşă a Termocentralei Turceni, motiv pentru care retrocedarea nu se poate realiza pe acest amplasament. Documentele ce au stat la baza acestor hotărâri au fost eliberate în baza cererilor scrise, semnate şi depuse de Deaconu Lelioara în locul soţului său. În această modalitate, Primăria Municipiului Târgu-Jiu a fost prejudiciată cu suma totală de 90.755 euro, echivalentul a 372.095 lei. În vederea recuperării prejudiciului creat în dauna Primăriei municipiului Târgu Jiu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile aparţinând soţilor Deaconu şi inculpatei Călinescu Ioana.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here